Emisní povolenky by mohly státu přinést stovky miliard korun

90 až 180 miliard korun mohou České republice vynést povolenky. Vyplývá to ze scénáře ministerstva životního prostředí. To chce peníze v budoucnu využít hlavně na další dotace na zateplování budov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Za minulé odbobí získala Česká republika za povolenky, které prodala do zahraničí, 20 miliard korun. Od příštího roku začne nové - sedmileté - období obchodování s emisemi, které se bude řídit novými pravidly.

Ministerstvo proto připravilo návrh zákona o obchodování s povolenkami. Má dvě varianty výnosů, které vychází z možné ceny povolenek na trhu. Podle evropské analýzy cen povolenek z roku 2010 odhaduje cenu za jednu tunu na 27 eur.

V tom případě by Česká republika mohla během sedmi let získat 7,5 miliardy eur, tedy zhruba 187 miliard korun. To je hodně optimistické, protože současná cena je pouhých 7 eur za tunu. Druhá varianta je o něco střízlivější, ale i ta počítá s tím, že ceny povolenek na trhu porostou a dostanou se na 14 eur. V tom případě budou celkové výnosy činit 3 miliardy a 700 milionů eur, tedy zhruba 90 miliard korun.

Návrh zákona vychází z dohody vlády, že polovina z výnosů půjde do státního rozpočtu, druhou musí podle požadavků Evropské unie státy použít na ochranu ovzduší.

Zákon stanoví, že polovina výnosů bude v rozpočtu vázána na dodatečné financování činností Státního fondu životního prostředí vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů, na podporu inovací v průmyslu, vědy a výzkumu v oblasti efektivního nakládání se zdroji a také na podporu úspor energie a na adaptační opatření.

Těmi se rozumí například vhodné územní plánování, protipovodňová opatření nebo protierozní opatření v zemědělství. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce peníze použít mimo jiné na pokračování úspěšného zateplovacího programu Zelená úsporám.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme