Enel zvítězil v soutěži o Slovenské elektrárny

Italská společnost Enel zvítězila v soutěži o státní 66procentní podíl v dominantním výrobci elektřiny Slovenské elektrárny. Návrh ministra hospodářství Pavla Ruska dnes schválila i slovenská vláda. Privatizační smlouva by měla být podepsána do 21. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Enel za nabídl za 66procentní balík akcií Slovenských elektráren ve výběrovém řízení 840 milionu eur, což je v přepočtu zhruba 35 miliard korun. ČEZ nabídl 690 milionů eur a ruský Inter RAO 547 milionů eur.

Už minulý týden šéf resortu Rusko prohlásil, že Italové jsou strategickým partnerem i proto, že Slovensko uvažuje v budoucnu o koupi ČEZu. Podle Ruska se obě strany musejí dohodnout do 21. listopadu, jak to stanovily podmínky tendru.

Slovenské elektrárny kontrolují přes 85 procent výroby elektřiny na Slovensku. Společnost provozuje tři jaderné a dvě tepelné elektrárny a 34 vodních energetických zdrojů. Celkové tržby elektráren v pololetí činily 27,33 miliardy Sk.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme