‚Záplata‘ na energetickou krizi. Ministři EU schválili balík opatření a plán na přerozdělení zisků

Shoda byla za hodinu a půl. Členské země Evropské unie se ve snaze zmírnit dopady aktuální energetické krize dohodly na snižování spotřeby elektřiny a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Peníze odebrané energetickým společnostem plánují využívat na podporu zranitelných skupin obyvatel a podniků nebo na financování úsporných opatření. Dosažení politické dohody oznámilo české předsednictví v Radě EU.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotelna, Obecní dům

Unie doufá, že tyto zásahy pomohou domácnostem a firmám překonat nastávající zimní měsíce (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jedna z částí krizového balíku schváleného na mimořádné energetické radě stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje než plyn. Veškeré příjmy nad touto hranicí mohou státy využít pro vlastní opatření.

Unijní energetičtí ministři hledají, jak stlačit ceny elektřiny. ‚Shoda bude velmi vysoká,‘ věří poradce

Číst článek

Plán povinných úspor elektřiny se týká vybraných hodin s nejvyšší spotřebou, přičemž cílem je dosáhnout v těchto úsecích alespoň pětiprocentního snížení. „Špičkové hodiny“ mají dohromady tvořit desetinu zimních měsíců, jejich výběr je stejně jako konkrétní úsporná opatření na rozhodnutí jednotlivých zemí unie.

Třetím pilířem přijatého souboru je nejméně 33procentní zdanění mimořádných příjmů společností dodávajících fosilní paliva. Takzvaný solidární příspěvek se bude vypočítávat ze zisků z letošního a příštího roku, přičemž za takzvaně přebytečné jsou považovány zisky nad hranicí 120 procent průměru z posledních čtyř let.

Unie doufá, že tyto zásahy pomohou domácnostem a firmám překonat nastávající zimní měsíce, během nichž hrozí rozsáhlé problémy v důsledku omezení dodávek plynu z Ruska. Poté, co jim v pátek dali zelenou unijní ministři, jsou krizová opatření v zásadě hotová, v platnost mají vstoupit na začátku prosince.

Balík opatření teď unijní státy uvedou do praxe. „Ale to je první část skládanky, je to taková záplata,“ dodal Síkela. Evropská komise a sedmadvacítka pracují i na dalších opatřeních včetně dlouhodobé reformy trh s elektřinou.

ČTK, vid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme