Energetická soustava Česka čelí kvůli mrazům téměř rekordnímu zatížení

Tuhé mrazy představují nápor nejen na zdraví lidí nebo na situaci v dopravě, větší tlak znamená i pro tuzemskou energetickou soustavu. Ta se musí v těchto dnech vyrovnat kvůli vysoké spotřebě elektřiny s téměř rekordním zatížením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

„Už dosahujeme maximálních hodnot, kterých jsme v historii dosáhli, to znamená více než 11 tisíc megawattů,“ potvrzuje za provozovatele soustavy ČEPS předseda jeho představenstva Vladimír Tošovský.

Absolutní maximum zaznamenala společnost v lednu roku 2006 na hodnotě 11 400 MW. Tuto hodnotu podle Tošovského letošní zima ještě nepřekonala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak přenosová soustava zvládá současné mrazy, vysvětlovat v Ozvěnách dne předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský

I když současné mrazy trvají už druhý týden, přenosová soustava zatím nápor spolehlivě zvládala. Odběratelé se ani nadále nemusejí obávat výpadků.

„Měli jsme dvě drobné poruchy, kdy praskl izolační řetězec. Na takovou zimu je přenosová soustava normálně projektovaná,“ ujistil Tošovský. „Něco jiného by bylo, kdyby třeba přišly velké námrazy nebo těžký mokrý sníh,“ dodal.

Bez problému fungují také tuzemské elektrárny společnosti ČEZ. Díky lepšímu chlazení se zvyšuje jejich efektivita a výkon. Při současné jasné obloze jsou rovněž maximálně využívány fotovoltaické elektrárny.

Nápor pro plynárny

Mrazivé počasí představuje nápor i pro plynárny. Podle prezidenta České plynárenské unie Oldřich Petržilky zaznamenali oproti loňskému lednu zhruba třetinové zvýšení spotřeby.

S žádnými krizovými scénáři ale plynárenské společnosti počítat nemusejí. Zásobníky mají pod zemí a sníh ani mráz je tak výrazněji neohrožují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka ve večerních Ozvěnách dne

„Ohrožení by paradoxně představoval výpadek elektroenergetické soustavy, kdy bychom neměli elektřinu pro naše zařízení, ale řada našich zařízení si umí elektřinu z plynu sama vyrábět,“ ujistil Petržilka. Současné mrazivé počasí se podle něj určitě odrazí na účtech domácností.

„Zaplatíme na účtech víc, ale na druhou stranu všichni by si měli být vědomi toho, že právě proto, že máme zdroje diverzifikované, že jsme do nich investovali spoustu peněz, jsou dodávky spolehlivé a plynou bez jakýchkoli omezení a to je něco, za co by člověk měl zaplatit,“ dodal prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme