Energetické firmy prý získají třetinu emisních povolenek zdarma

Domácí energetické firmy získají zhruba třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 zdarma. Podle zdrojů Lidových novin k této dohodě dospěli ministři průmyslu a obchodu, financí a životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Bárta

Vít Bárta | Foto: Filip Jandourek

Dohoda bude oznámena po dnešním jednání vlády. Namísto zpoplatněných povolenek se má zavést uhlíková daň, která postihne hlavně domácnosti, podnikatele a malé firmy. O její konkrétní výši kabinet rozhodne do konce roku.

„Pro nás je zásadní, aby v případě, že tímhle směrem povolenky půjdou, byly jasné závazky ministrů, kteří jsou za to odpovědni,“ říká předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Bárta ve Světě o osmé.mp3

„Aby tyto peníze byly doopravdy efektivně investovány do ekologie s cílem neprolomení limitů, nezvyšování ceny uhlí, s cílem zajištění uhlí pro teplárny a aby nedošlo ke zvýšení ceny tepla v České republice,“ podotýká.

Bárta zdůrazňuje, že povolenky jsou částka, kterou dostává Česká republika od Evropské unie proto, aby sanovala neekologické chování v České republice.

„My chceme Českou republiku ekologickou. Když se podíváme na Ostravsko, na Ústecko, tak vidíme, že zde dochází k zásadním ekologickým nezodpovědnostem, které je zapotřebí odstranit a napravit,“ říká Bárta. „V tomto směru stojíme za tím, že se nemají prohospodařit povolenky na státním dluhu, aby peníze z EU určené na ekologii, skutečně šly na ekologii,“dodává.

Poslanci dnes také pustili do dalšího projednávání návrh nového zákona o ochraně ovzduší.

Markéta Bartošová, Martina Maňasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme