Energetické štítky už možná nebudou povinné pro všechny

Po třech měsících existence energetických štítků pro budovy se chystá změna pravidel. Štítky by v budoucnu už nemusely být povinné pro všechny, místo průkazu by v některých případech mohlo stačit vyúčtování energií za poslední tři roky. Změny v zákoně o hospodaření s energiemi připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) věří, že změna začne platit už od září. Vyjednávání s opozicí podle něj budou bezproblémová.

Pokud bude někdo prodávat nebo pronajímat byt, bude moci kupci nebo nájemci předložit jen vyúčtování energií za poslední tři roky. V památkové zóně už nebudou muset dodávat stanovisko památkové péče.

Energetické štítky jsou od letošního roku povinné pro všechny nové budovy. Zařídit si je musí stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků. Starší budovy mají získat štítky postupně v letech 2015 až 2019, a to v závislosti na ploše budovy. Štítek hodnotící úspornost na škále A až G má zatím jen 5 procent budov.

Ministerstvo se ke změně rozhodlo i proto, že je nedostatek energetických specialistů. Poměrně nákladné jsou i certifikáty vydávané pro staré budovy, u kterých je i bez podrobného posouzení jasné, že jejich energetická náročnost je v nejhorší třídě.

Podle ministra je cílem také omezení nadbytečné administrativy. „Tím bychom dodrželi, že kupující bude mít představu, kolik ho budova na energiích bude stát. A prodávajícího bychom nezatěžovali povinností za 10 nebo 15 tisíc nechat dělat energetický štítek,“ říká Kuba. Změna by prý také pomohla sociálně slabším občanům.

Novela ale neznamená konec energetických štítků. „Povinnost opatřit štítkem budovu dnes platí a bude dále platit u rekonstruované nebo nově postavené budovy. Toto je pouze opatření, které v segmentu majitelů malých nemovitostí, rodinných domků, bytů, chat či chalup odstraňuje finanční zátěž, která na ně dopadala,“ vysvětluje Kuba.

Klára Bílá, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme