Energetický štítek zaplatí majitel, cena bude v řádech tisíců

Poslanecká sněmovna dnes odsouhlasila přijetí kontroverzního zákona, který zavádí označování budov energetickými štítky. Zákon neúspěšně vetoval prezident Václav Klaus. Podle ministra průmyslu Martina Kuby z ODS neměl český stát moc na vybranou, protože toto opatření vyžaduje evropská směrnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rodinný dům v Roudnici nad Labem

rodinný dům v Roudnici nad Labem | Foto: Marta Pavlíková

Průkazy či štítky energetické náročnosti mají sloužit jako informace pro kupující či nájemce, kteří podle nich zjistí provozní náklady na energie. U nových budov to má platit od příštího roku, u ostatních postupně, nejpozději do roku 2019.

Na energetickém štítku bude uvedena celková energetická náročnost budovy a dílčí energetické náročnosti, jako jsou vytápění, ohřev vody, případně chlazení, svícení. Také na něm budou majiteli doporučena opatření ke snížení nákladů.

„Štítky budou výhodné pro každého, kdo si kupuje dům nebo byt, protože mu dodá informaci o tom, jak kvalitně je budova postavena,“ vysvětluje Jaroslav Maroušek ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu energetických štítků se vyjadřují předseda Středisk pro efektivní využívání energie Jaroslav Maroušek

Zhotovení štítků bude platit majitel budovy, ceny se budou pohybovat v řádu tisíců korun. Pokud se jedná o starý dům bez projektové dokumentace, bude se muset dodatečně dodělat, což bude představovat pro majitele další položku.

Pro bytové družstvo se udělá průkaz na dům jako celek a nemusí se dělat zvlášť pro každý byt zvlášť, čímž klesnou náklady na jednotlivé nájemníky.

Podle Jaroslava Novotného z Asociace realitních kanceláří nemusí ale štítek nutně posílit ochranu kupujícího, což je jeho hlavním cílem: „Důležité je i to, jak se budoucí vlastník nemovitosti chová.“

„Můžu mít dům maximální energeticky nenáročný, ale pokud nedodržuji režim, který dům potřebuje, stejně neušetřím. Je to i o chování lidí, a to si myslím, že se v poslední době mění i bez příslušných směrnic,“ dodává Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci se štítky komentuje Petr Holub z iniciativy Šance pro budovy

Podle majitele realitní kanceláře Ladislava Fajmona hrozí, že některé domy a byty budou úplně neprodejné. Majitelé domů budou tlačeni k tomu domy zateplovat, protože často dochází při vytápění k velkým tepelným ztrátám.

Novotnému štítky připadají zbytečné. Kupující se často na energetickou náročnost vůbec neptají, prioritně je zajímá cena a lokace nemovitosti.

„Člověk, který dům kupuje, využívá poradce nebo odborníky, kteří se na dům podívají a zjistí, jak je stavěný a z jakých materiálů. Z toho lze odvodit, jestli bude nebo nebude energeticky náročný. Na to štítek nepotřebuje,“ míní Novotný.

Podle Marouška ale mohou být štítky přínosem pro náš trh. „Stát tomu může pomoci snadno tím, že umožní více lidem stát se odborníky a auditory, kteří budou moc vypracovávat průkazy a vše bude bez problému,“ myslí si Maroušek.

Věra Sedláčková, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme