Doložte řádné ukončení smlouvy, žádají dodavatelé energií. Regulační úřad se obává komplikací

Někteří dodavatelé energií začali po zákaznících vyžadovat takzvanou akceptaci ukončení smlouvy. Jde o dokument vystavený předchozím dodavatelem energií, který potvrzuje, že zákazník smlouvu řádně ukončil a za přechod k jiné společnosti mu nehrozí pokuta. Energetický regulační úřad (ERÚ) to vnímá jako pozitivní snahu, upozorňuje ale, že může tento požadavek komplikovat a prodlužovat změnu dodavatele. Informoval o tom mluvčí úřadu Michal Kebort.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynoměr, ilustrační foto

Dodavatel není povinen zákazníkovi jakékoliv takové potvrzení vystavit | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokuty za předčasné ukončení smlouvy s dodavatelem patří mezi nejčastější a zároveň nejvyšší sankce, kterým spotřebitelé v energetice čelí. Také proto někteří dodavatelé začali před podpisem nové smlouvy vyžadovat, aby jim spotřebitel doručil takzvanou akceptaci ukončení smlouvy od předchozího dodavatele.

Praha plánuje omezit dobu nasvícení památek. Reaguje tak na nárůst cen elektřiny

Číst článek

„Chápeme snahu dodavatelů uchránit spotřebitele před pokutami, o tom nemůže být pochyb. Zároveň ale apelujeme na zdravý rozum, aby se taková ochrana neobrátila proti spotřebitelům samotným,“ řekl člen rady regulačního úřadu Ladislav Havel.

Záměr může způsobit problémy, pokud například původní dodavatel se spotřebitelem z jakéhokoliv důvodu nekomunikuje nebo mu odmítne akceptaci vystavit, přestože smlouva mezi ním a spotřebitelem skutečně končí. „Jestliže si je zákazník jistý tím, že předchozí smlouvu řádně ukončil, ale akceptaci nemůže doložit, dodavatelé by na ní trvat neměli. V opačném případě staví zákazníka do obtížně řešitelné situace,“ uvedl Havel.

Jednostranný akt

Z právního hlediska je odstoupení od smlouvy jednostranným aktem. Když tedy spotřebitel smlouvu řádně ukončí, nepotřebuje žádné potvrzení od dodavatele k tomu, aby ukončení platilo. Dodavatel mu na druhou stranu není povinen jakékoliv takové potvrzení vystavit, ačkoliv seriózní společnost by s tím neměla mít problém.

Zestátnění ČEZu? Stát by měl spíš prodávat elektřinu na burze, míní jeho bývalý ředitel Míl

Číst článek

„Stejně tak zákonnou povinnost vyžadovat akceptaci ukončení smlouvy nemá ani nový dodavatel, ke kterému spotřebitel přechází. Když bude zákazník na zahájení dodávek trvat, přestože akceptaci nemůže nijak doložit, měl by mu dodavatel vyhovět,“ uvedla členka rady regulačního úřadu Markéta Zemanová.

Možností, jak nového dodavatele ujistit o ukončení smlouvy, může být například také doložení data ukončení závazku ze smlouvy. To už je údaj, který spotřebiteli původní dodavatel poskytnout musí, jestliže ho o něj požádá. Nevyhovění takové žádosti je přestupkem, pro který zná energetický zákon sankci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme