Boj proti energetickým šmejdům přiostřuje. Všichni zprostředkovatelé se budou muset registrovat

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek představilo konkrétní kroky v boji proti takzvaným energetickým šmejdům. Změny přidalo k novele zákona o ochraně spotřebitele, nová pravidla by mohla platit už od ledna příštího roku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrikář (ilustrační foto)

Ministerstvo chce zakročit proti energetickým šmejdům (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Ministerstvo průmyslu a obchodu využije v boji proti takzvaným energetickým šmejdům zákon o ochraně spotřebitele. Jeho novela by měla platit od začátku příštího roku. Počítá se například se snazším vypovídáním smluv. Na tiskové konferenci to uvedla končící ministryně Marta Nováková (za ANO). Původně zamýšlená regulace prostřednictvím energetického zákona je podle ní příliš zdlouhavá.

„Takzvané energetické šmejdy v energetice je třeba zastavit. Vymezujeme se například vůči podomním aukcím energií od přeprodejců, triků s dárky, jako jsou například žárovky ,zdarma‘, nebo vůči nepřiměřeným sankcím při odstoupení od smlouvy. Neakceptovatelné je pro nás vyvíjení agresivního nátlaku prodávajícím a veškeré jiné manipulativní a klamavé praktiky,“ řekla Nováková.

Povinná registrace

Všichni zprostředkovatelé energií budou muset nově být vedeni v registru. Bude tak jasné, kolik jich v Česku je a kdo se zprostředkováním živí. Navíc nahlížet do seznamu budou moci všichni.

‚Šmejdi‘ se přesouvají z předváděcích akcí na internet. Obchodní inspekce udělila pokuty za 112 tisíc

Číst článek

„Základní informace jsou a musí být veřejné, včetně historie, pro koho člověk pracoval,“ řekl Radiožurnálu Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Další novinkou je zákaz sankcí plynoucích z automatického ukončení smluv. To podle náměstka ministryně Reného Neděly míří na praxi, kdy prodejci zákazníkům vnucovali například LED žárovky a v případě vypovězení smlouvy o dodávkách energie požadovali za tyto takzvané dárky zdarma uhrazení sankcí.

Omezení plných mocí

Novela rovněž zavádí právo zákazníka na bezodkladné písemné vyhotovení smlouvy a na poskytnutí kopie smlouvy či souhrnu podstatných náležitostí smlouvy. Platnost plných mocí bude omezena pouze na šest měsíců.

„Nová pravidla však nejen posilují práva spotřebitelů, ale jejich cílem je také vymýtit energetické šmejdy jako takové. Osoba, která vykonává zprostředkovatelskou činnost, bude muset být zapsána v registru u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a bude tak dohledatelná. Platí přitom u ní obdobná práva a povinnosti jako u držitelů licencí na obchod s elektřinou nebo plynem,“ doplnil Neděla.

Osoby vykonávající zprostředkovatelskou činnost se budou muset zapsat do registru vedeného ERÚ do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona. Bez tohoto zápisu podle Neděly nebudou moci vykonávat zprostředkovatelskou činnost.

‚Řekli mi, že se bude zdražovat.‘ Praktikám ‚energetických šmejdů‘ má zabránit změna zákona

Číst článek

Vymazání z registru

Energetický regulační úřad přitom bude oprávněn v případě opakovaného, zvlášť závažného porušení právních předpisů souvisejících s činností zprostředkovatele provést výmaz osoby z registru. Opětovný zápis do registru přitom bude možný nejdříve po uplynutí karenční lhůty ode dne výmazu.

„Snahu ministerstva průmyslu a obchodu o kultivaci prostředí v energetice rozhodně vítáme a rozšíření kompetencí se nebráníme. Podněty a stížnosti, které na ERÚ chodí, jasně hovoří o vzrůstající aktivitě nepoctivých zprostředkovatelů. Podtrhuji, že jen počet podnětů nám v meziročním srovnání vzrostl o více než 14 procent,“ uvedl člen rady ERÚ Jan Pokorný.

Česká obchodní inspekce loni získala 147 podnětů od občanů, ze kterých bylo 110 oprávněných. Ze 39 ukončených kontrol bylo u 34 zjištěno porušení zákona. Kromě toho inspekce v dané oblasti současně řešila dalších 248 mimosoudních sporů. ERÚ se v roce 2017 zabýval téměř 12 000 podáními spotřebitelů proti nekalým praktikám.

Barbora Kladivová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme