Energetika, vysoké školství nebo moderní technologie. Českým podnikatelům se otevírají dveře na jihokorejský trh

České firmy zkouší proniknout na trh v Jižní Koreji. Na byznysovém sbližování pracují obě země už řadu let. Teprve v posledních letech se ale tuzemským společnostem daří prosadit výrazněji. Prohloubit vzájemnou spolupráci teď chtěla i podnikatelská mise pod záštitou ministerstva zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v Praze

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Pracujeme velmi úzce s tchajwanskou firmou. Překládáme jim software, takže je zajímavé pro nás oslovit asijský trh, který se neustále vyvíjí. Tím pádem stále něco potřebují a to je naše šance jim s produktem pomoct a přeložit do jazyka země, kam budou exportovat,“ říká Lenka Jankechová ze společnosti Aspena v Koreji, která domlouvá partnerství s firmami, které potřebují překlady a tlumočení.

Není jediná. Korejský trh chtějí dobýt i další české firmy, nejčastěji z oboru IT, právního poradenství nebo z turismu a potravinářského průmyslu.

Přítelkyni jihokorejské prezidentky obvinili. Rezignaci hlavy státu požadují desítky tisíc demonstrantů

Číst článek

Podle Bořivoje Mináře z České hospodářské komory je nečeká lehká cesta. „Teprve nás čeká nalézt partnery a investovat. Není to příliš jednoduché. Korea je pro nás velký potenciál. Jsem přesvědčen o tom, že čeští podnikatelé mají svou šanci tady ohromit trh. Vidíte, jak jsou na velké úrovni a pro nás je to velká inspirace – jak být lepší. Jak dělat věci jinak a lépe.“

Minerálka a pivo

V Koreji příliš českých firem neobchoduje. Mezi ty nejúspěšnější patří zatím karlovarská Mattoni a břevnovský pivovar. Perlivou vodu mají Korejci nejraději ovocnou a na stůl se jim dostala díky spolupráci s tvůrci seriálu, kteří natáčeli v Praze. O pivo je ale zájem veliký.

„Export do Koreje pomalu roste. Nastává teď éra, kdy se české firmy musí víc porozhlédnout a víc investovat do Koreje z ČR. První jednání je o tom potkat se a říct si základní informace, nijak se nepřiblížíte k jednání o byznysu. Druhé jednání je konkrétnější, u toho se hodně pije lihovina s cukrem a vodou, tady místní. Když pijete s partnerem sodžu, tak máte naději, že v příštím kole se bude něco už podepisovat,“ říká člen představenstva firmy Gold of Prague Lukáš Mikeska.

Volby, ČSSD, Lidový dům, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Zájemci o prodej svých výrobků v Koreji musí počítat nejen s obrovskou konkurencí, ale také s naprosto odlišnými zvyky a tradicemi. Tamní trh se českým podnikatelům v Jižní Koreji otevřel naplno až po roce 2015, kdy obě země podepsaly strategickou dohodu o spolupráci. Ta se týká hlavně partnerství v oblasti kyberbezpečnosti, obranného průmyslu a jaderné energetiky. Zahraniční resorty stále hledají cestu, jak právě do těchto oborů nalákat asijské investory.

„Informoval jsem o vývoji v nukleární energetice, to jak vláda připravuje vstup investorů do jaderné energetiky, třeba investice v jaderné elektrárně Dukovany,“ potvrdil po schůzce s korejským ministrem zahraničí to jeho český protějšek Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Významný mimoevropský investor

Zatímco pro tuzemské firmy teprve teď nastává příležitost jak se dostat na korejský trh, opačným směrem už zboží proudí více než 26 let. Jižní Korea je v Česku třetí nejvýznamnější mimo evropský investor.

V loni dosáhla vzájemná obchodní výměna podle Zaorálka hranice 4 miliard dolarů. „Je to země, která je v Asii téměř bezkonkurenční z hlediska turistů, cestovního ruchu, technologií a investic. Je to asi i díky společné historii, a že je na obou stranách vidět, že mají zájem o rozvoj.“

Větší zájem o Česko potvrzuje i turismus. Letos podle odhadů cestovních agentur navštíví Prahu a Český Krumlov, což jsou v Koreji dvě nejznámější města, zatím rekordní počet turistů – více než dvě stě padesát tisíc.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme