Statisíce domácností změní dodavatele plynu a elektřiny. Mohou ušetřit přes 10 000 korun ročně

V součtu za celý letošní rok změní dodavatele plynu zhruba 200 tisíc domácností, což je o 16 procent více než loni, uvádí portál Ušetřeno.cz. Dodavatele elektřiny změní ještě více domácností, ale meziroční nárůst není tak výrazný. Kolik se dá změnou firmy ušetřit, říká analytik zmíněného portálu Ondřej Schmidt.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovka, energie (ilustrační foto)

Žárovka, energie (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Unsplash

„Domácnost o třech až pěti členech, která obývá rodinný domek ve Středočeském kraji a topí plynem, může změnou dodavatele dosáhnout úspory okolo pěti tisíc korun ročně. Podobná domácnost, která používá k vytápění elektřinu, i přes deset tisíc korun ročně, " nastínil pro Radiožunál Schmidt. 

Bloky tři a čtyři Jaderné elektrárny Dukovany mohou vyrábět elektřinu dál. Úřad jim dal licenci

Číst článek

Jde ovšem o nejvyšší možné úspory, tedy případy, kdy odběratelé přecházejí od nejdražších dodavatelů k těm nejlevnějším. Jinak ale musí lidé počítat spíše s mírným zdražením. Podle Schmidta půjdou ceny elektřiny i plynu v roce 2018 nahoru.

„Předpokládáme, že u elektřiny i u plynu bude toto navýšení přibližně o pět až šest procent oproti roku 2017," odhaduje Schmidt.

ČEZ zdražení nechystá

Jasno o cenách dodavatelů bude až v lednu. Například společnost ČEZ ale podle svého mluvčího Romana Gazdíka zatím zdražení elektřiny nechystá. „Co se týče cen elektřiny v roce 2018, ceníky v tuto chvíli neměníme," sdělil Radiožurnálu.

Ceny za plyn ČEZ podle Gazdíka v začátku letošní topné sezony naopak výrazně snížil. Trh s energiemi je ale velmi konkurenční a řada zákazníků své dodavatele mění, potvrzuje Martin Chalupský, mluvčí společnosti innogy.

ČEZ by měl začít vybírat dodavatele stavby reaktorů na jaře. Kdo projekt za 200 miliard zaplatí, není jasné

Číst článek

„Letos už máme více než 70 tisíc uzavřených smluv. Lidé vnímají zprávy z médií o nárůstu velkoobchodních cen a sami k nám chodí s tím, že chtějí zafixovat stávající ceny."

Při změně dodavatele si zákazník také musí dát pozor, jestli dodržel sjednanou délku dosavadní smlouvy a nehrozí mu tak sankce za její předčasné ukončení, připomíná mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. „Od začátku letošního roku se velkoobchodní ceny elektřiny zvýšily o více než 30 procent. V tuto chvíli jsme nuceni na zmíněný negativní vývoj reagovat," řekl.

Ceny tak podle Váchy v průměru vzrostou zhruba o čtyři procenta, ale vždy záleží na konkrétním produktu a druhu smlouvy. Nárůstu cen se lidé mohou bránit delší fixací.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme