Výdaje může snížit tepelné čerpadlo i dobře seřízený kotel. Mezi levná řešení patří izolace oken fólií

Jaké investice můžou dlouhodobě šetřit peníze? Jde třeba o nákup tepelného čerpadla, případně o kompletní zateplení domu. Šetřit ale mohou i ti, kteří peníze na velké investice nemají. Pomoct může i kontrola topení nebo výměna regulačních hlavic, v některých případech stačí pořádně utěsnit okna a dveře.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny bytů navzdory pandemii rostou. Na vlastní bydlení nedosáhne stále více lidí

Vyplatí se i nákup nových regulátorů teploty k topení. Výhodné jsou třeba termostatické hlavice na radiátory (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Lidé mohou dlouhodobě šetřit různými způsoby. Léto je obecně vhodný čas k zateplení fasády, které pomůže proti horku a v zimě zase zadržuje teplo.

Pokles úspor, nárůst splátek. Do problémů se podle poradny dostávají i rodiny s hypotékami na domy

Číst článek

Lidé si mohou spočítat přibližnou návratnost pro stavbu pomocí některé z kalkulaček pro výpočet zateplení domu. Stále oblíbenější je také nákup tepelného čerpadla.

„Tepelné čerpadlo má velkou výhodu v takzvaném topném faktoru, kdy vyrobí mnohem více tepla, než samo spotřebuje elektrické energie. Takže například tepelné čerpadlo s topným faktorem tři na jednu kilowatthodinu elektrické energie vyrobí tři kilowatthodiny tepla,“ shrnuje Jan Truxa z firmy Ekowatt.   

Pořizovací cena

Od těchto řešení může lidi ale odrazovat cena pořízení, která je zpravidla vysoká. U nejběžnějšího čerpadla typu vzduch-voda se pohybuje v rozmezí 220 až 350 tisíc korun.

Lze ušetřit na ‚nočním proudu‘? Tarif nabízí levnější elektřinu několik hodin denně, není ale pro všechny

Číst článek

Například podle webu estav.cz je přibližná návratnost v takovém případě nejméně šest let. Záleží ale mimo jiné na tom, kolik lidí v domácnosti žije. Web také uvádí, že průměrně je možné ušetřit za rok ve srovnání s topením plynovým kotlem asi třetinu nákladů.

Šetřit peníze může ale nejen zcela nové zařízení. Například moderní plynový kotel ročně ušetří až desítky procent nákladů za vytápění. Lidé by tak měli zjistit, jestli jejich starší zařízení skutečně funguje tak, jak má, a popřípadě zvážit jeho výměnu za nové.

„Pokud máme plynový kotel starý třeba 15 let, tak můžeme pořízením moderního kondenzačního kotle ušetřit až 20 procent. Velice záleží na tom, v jakém stavu ten náš původní starý kotel byl,“ vysvětluje Truxa.

Důležitý je taky správný provoz kotle. Truxa doporučuje nechat ho před topnou sezonou odborně prohlédnout a seřídit, případně vyčistit zanesené díly a dutiny určené k odvodu spalin do ovzduší. Dobře seřízený kotel podle Truxy znamená i úsporu v řádech tisíců korun za rok.

Levnější cesty

Výše uvedená řešení jsou ale většinou drahá a mnoho lidí si je tak často nemůže dovolit. Existují přitom i způsoby, jak dlouhodobě ušetřit i bez velké vstupní investice.

Televize je žrout energie, rozdíl mezi sledováním dvě a osm hodin denně je 2500 korun za rok, říká expert

Číst článek

Vyplatí se totiž například i nákup nových regulátorů teploty k topení. Výhodné jsou třeba termostatické hlavice na radiátory, které mohou pomoci zamezit přetápění prostor. Hlavice jsou i elektronické.

„Ty jsou řízené programem a teplotním čidlem. My pak můžeme v buď jednotlivých místnostech naprogramovat teploty v době naší přítomnosti a nepřítomnosti, anebo, v případě centrálního systému, to můžeme naprogramovat centrálně. Ty systémy mají dokonce i možnost ovládání přes aplikaci nebo webové rozhraní,“ popisuje Truxa.

Dobré je i nepodcenit pořádné utěsnění oken. Nezaizolovanými okny a dveřmi může unikat až 40 procent tepla. Kvůli spárám bývá teplota v místnostech až o 2 stupně nižší, což samozřejmě nutí lidi víc topit.

To ale neznamená, že je zapotřebí ihned koupit nová okna. Někdy stačí mezery ve starých, třeba klasických špaletových oknech, utěsnit pomocí gumového těsnění nebo těsnící pěny. Na samotná okna se pak prodávají termoizolační fólie, které jednoduše stačí nalepit.

Jan Bílek, kth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme