Pokles úspor, nárůst splátek. Do problémů se podle poradny dostávají i rodiny s hypotékami na domy

Téměř čtvrtina domácností, kterým se navýšily zálohy na energie, se musí výrazně omezovat. Zároveň ale víc než dvě pětiny domácností neplánují opatření na úsporu energií. Největší problémy mají podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala rodiny, které koupily v minulých letech rodinné domy a skončila jim fixace hypotéky a měsíční splátky jim tak vzrostly o tisíce korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba rodinných domů, ilustrační foto

Největší problémy mají podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala rodiny, které koupily v minulých letech rodinné domy a skončila jim fixace hypotéky | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hodnoty o plánovaných úsporách ukázal průzkum agentury Ipsos z letošního června na vzorku víc než pěti tisíc respondentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si výsledky průzkumu, který mapoval, kolik domácností se musí kvůli rostoucím zálohám na energie omezovat

Celkem 15 procent domácností v průzkumu uvedlo, že se zatím omezovat nemusí a dopady rostoucích cen necítí. Třetina lidí se pak chystá omezit ve svých útratách, pokud bude situace trvat delší dobu. Téměř stejný počet dotazovaných pak připustil, že rodinnému rozpočtu musí věnovat více pozornosti a trochu omezit některé výdaje.

Zhruba čtvrtina, 24 procent lidí, se ale omezuje velmi výrazně – a šetří například na potravinách. Obrací se třeba ale i na Poradnu při finanční tísni.

„Začínají pozvolna narůstat klienti, kteří se dostávají do velkých problémů s platbou nově stanovených záloh. Baví se s námi, jak uspořádat svůj rodinný rozpočet tak, aby se nové zálohy do něj vešly,“ potvrzuje ředitel poradny David Šmejkal s tím, že největší problémy mají rodiny v rodinných domech, kterým vzrostly měsíční splátky hypoték.

Úspory klesají

Rostoucí výdaje snižují i množství úspor v bankách. Jednoduše řečeno, lidé musejí častěji kvůli zdražování sahat na své našetřené peníze.

Lze ušetřit na ‚nočním proudu‘? Tarif nabízí levnější elektřinu několik hodin denně, není ale pro všechny

Číst článek

„Vidíme, že tento jev začal na konci loňského roku a dramaticky se zvýšil letos na jaře. Když jsme se podívali na větší detail, tak domácnosti začínaly hodně spotřebovávat svoje rezervy, které měly nastřádané,“ doplňuje Michal Straka z agentury Ipsos.

Domácnosti by podle průzkumu uvítaly rady, jak ušetřit na výdajích za energie. Očekávaly by je hlavně od dodavatelů energií a také od státu. Na třetím místě pak od nezávislých poraden nebo příbuzných a známých.

Průzkum ukázal, že úsporná opatření ve svých domovech Češi plánují. Nejčastěji chtějí snížit teplotu v pokojích a také méně svítit. Téměř pětina lidí plánuje i výměnu spotřebičů za ty úspornější – to se týká i žárovek. Avšak 44 procent domácností žádná úsporná opatření, co se týče energií, v plánu nemá.

Kde hledat informace?

Informace o šetření energií můžou lidé nově najít na webu šetřím.cz, který funguje jako kalkulátor. Stojí za ním hlavně odborný portál TZB info.

Vyměňte žárovky nebo přesuňte ledničku. Za energie se dá ušetřit i na základních věcech, radí experti

Číst článek

„Cílem bylo, aby vznikl energetický rádce, odkud ta opatření pochopí úplně každý. Ať je to pediatr, nebo manuálně pracující. Aby si tam našel možnosti, které může zrealizovat a mohou mu pomoci,“ popisuje ředitelka portálu Dagmar Kopačková.

Podle typu domácnosti – jestli jde o rodinný dům, nebo byt, podle velikosti rozlohy a typu vytápění – nabídne web lidem možnosti, jak ušetřit na spotřebě energií. Jednotlivé rady jsou rozděleny stejně jako třeba velikosti oblečení, tedy S, M, L.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme