Domovy pro seniory řeší zdražení energií. Některé ruší svačiny pro klienty, jiné mohou zvýšit cenu

Kvůli zdražení plynu a elektřiny plánují například v Ústeckém kraji navýšit rozpočty svých domovů pro seniory. Někde tak zatím spoléhají právě na tyto příspěvky. Jinde už ale musí poskytovatelé sociálních služeb výrazně šetřit. A omezovat začínají třeba stravování seniorů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví, péče o seniory, lékař, lékařka, doktor, doktorka, senior, seniorka, důchodce, domácí péče o nemocné, domov pro seniory, domov důchodců (ilustrační foto)

Některé domovy pro seniory v Ústeckém kraji ruší svačiny pro klienty, šetří kvůli zdražení energií (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Maximální ceny za pobyt a stravu určuje zákon o sociálních službách. Klienti pobytových služeb by proto zdražení energií v cenách za pobyt neměli finančně výrazně pocítit.

Zálohy v režimu DPI se v listopadu a prosinci sníží o 50 a 40 procent. Stát se dohodl s dodavateli

Číst článek

Nicméně domovy mohou šetřit na provozních nákladech, například na stravování. „Některá zařízení v Ústeckém kraji přecházejí pouze na zákonnou stravu. To znamená snídaně, oběd a večeře. Odbourávají svačiny,“ říká pro Český rozhlas Ústí nad Labem předseda tamní asociace poskytovatelů sociálních služeb Vladimír Vopelka.

Jiná situace ale může nastat v soukromých zařízeních, které mohou navýšit příplatky za služby. Ředitel soukromého domova Alzheimer v Mostě Zbyněk Gambiczki tuto možnost připouští. Ke zdražení by mohlo dojít v průběhu příštího roku. „Předpoklad zvýšení ceny dvacet nebo třicet korun pro klienta za den,“ upřesňuje.

Domovům pro seniory mohou náklady vzrůst skokově až o statisíce korun ročně. Ceny za elektřinu a plyn stoupnou v Ústeckém kraji podle Vopelky zhruba o 50 procent.

ČEZ od Nového roku zvýší zákazníkům cenu elektřiny zhruba o třetinu. Klientů s fixací se to netýká

Číst článek

Jeden z největších středočeských domovů seniorů v Sedlčanech, kde postavili trafostanici, kterou financoval kraj. Ušetřit se snaží také na osvětlení, zastaralá světla modernizují a zářivky vyměňují za úspornější.

Kompletně vyměněné už jsou v jednom z pavilonů. A jak řekl provozní náměstek domova Zdeněk Hrstka, tak v porovnání s měsícem před výměnou ušetřili na energiích až 30 procent.

Se zvyšováním cen energií počítá i domov seniorů Klementas v Mlékovicích, kde hledají alternativní způsoby vytápění.

A třeba domov seniorů v Mnichovicích se zdražování zatím výrazně nedotklo. Podle majitele Oldřicha Kumprechta s tím ale do budoucna počítají. Na provozních záležitostech podle něj neušetří, budu proto muset šetřit třeba na rekonstrukcích.

Jan Beneš, Markéta Šulejová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme