Pozor na energošmejdy, nabízí úspory na energiích. Ale vývoj cen nikdo nezná, varuje obchodní inspekce

Zazvoní vám u dveří, nebo vás kontaktují po telefonu se skvělou nabídkou. „Je to pořád stejný trik, že ušetříte za energie. Ale cena se dnes pohybuje jako na houpačce a nikdo neví, jaká bude v budoucnu. Nenechte se zmanipulovat slovíčky, že ušetříte, od někoho, koho neznáte,“ radí Jiří Fröhlich o „zázračných tarifech“, které nabízejí takzvaní energošmejdi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Termostat

Termostat | Zdroj: Shutterstock

Rostoucí ceny energií nahrávají aktivitám různých zprostředkovatelů, kteří nabízejí výhodné tarify a možnost ušetřit. „Motivem takových lidí vždy bylo a bude převést vás někam jinam. Dostanou za vás provize, za to, že to odběrné místo převede k novému dodavateli,“ varuje Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce, v pořadu K věci Rádia DAB Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Jiřím Fröhlichem, tiskovým mluvčím České obchodní inspekce

„Zpravidla neušetříte,“ zdůrazňuje mluvčí. Podle zkušeností inspekce se 9 z 10 zprostředkovatelů energií dopustí nějaké nekalé obchodní praktiky.

„Nejčastěji lžou o ceně: neuvedou cenu s DPH, aby se zdála ta cena menší. Tvrdí vám, že zůstanete u současného dodavatele, ale opak je pravdou.“

Jiří Fröhlich doporučuje využít cenový kalkulátor Energetického regulačního úřadu na stránkách kalkulator.eru.cz. „Vynechte prostředníky a jděte rovnou k dodavateli podle těch cen v kalkulátoru. Jedině tak máte šanci ušetřit.“

Pozor na plnou moc

Důležité je podle Fröhlicha nepodepisovat zprostředkovateli plnou moc. „Pokud jste někomu bianco plnou moc podepsali, tak ji okamžitě vezměte zpět. Protože jinak vás dotyčný převede třeba za půl roku zase jinam,“ zdůrazňuje.

Úsporný tarif se vztahuje na všechny, říká Prokop. Peníze nedostanou na účet lidé, ale dodavatel

Číst článek

Lidé mají ze zákona možnost do dvou týdnů od zahájení dodávek u nového dodavatele energií od smlouvy odstoupit.

„Pokud vám zprostředkovatelé sami nebo agentury dají podepsat smlouvu, že za odstup od smlouvy, na který máte ze zákona nárok, jim zaplatíte sankci tři, šest, nebo devět tisíc, tak se obraťte na Energetický regulační úřad. Ta pokuta je nezákonná,“ připomíná Fröhlich a dodává:

„Jestliže máte ze zákona nárok od smlouvy odstoupit, tak vám to nikdo nemůže  poplatkem znemožňovat.“

Od léta kontrolují dodavatele i zprostředkovatele energií kontroluje Energetický regulační úřad, Fröhlich proto doporučuje jednat v případě problémů přímo s úřadem.

Aplikace s upozorněním

Na Českou obchodní inspekci se lidé často obracejí kvůli nákupům přes internet. Fenoménem posledních měsíců jsou takzvané nákupní galerie: stránky vypadají jako český e-shop, ale zboží se posílá ze zahraničí, například z Číny.

Amazon řeší falešná hodnocení. Podvodných recenzentů je podle firmy aspoň 350 tisíc

Číst článek

Na jednu nákupní galerii přijde inspekci i 500 stížností za rok. „To je i na nás velké číslo,“ přiznává mluvčí.

„Vypadá to jako e-shop s obrovským množstvím zboží za malou cenu. Ale až v obchodních podmínkách se dočtete, že to není e-shop, ale nákupní galerie a že provozovatelem je firma v Saúdské Arábii nebo v Hongkongu,“ popisuje Fröhlich.

„Není to úplný podvod, protože nákupní galerie zadá vaše údaje jinam, zpravidla na AliExpress nebo podobně. Když na AliExpressu nakupujete přímo, tak víte, že zboží dorazí z Číny a že je tam riziko padělků. Tady taky, ale vypadá to česky. A zboží dorazí za tři měsíce z AliExpressu,“ přibližuje mluvčí.

Jenže na původním zahraničním e-shopu, například na AliExpress, je zboží často o polovinu levnější. A česká nákupní galerie také bude komplikovat vrácení zboží, umožní to sice, ale ponechá si zprostředkovatelskou provizi. „Zpravidla je to 50 procent ceny,“ varuje mluvčí.

JIří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce | Foto: Tereza Čistotová | Zdroj: Český rozhlas

Na ochranu spotřebitelů vznikl seznam rizikových webů, které Česká obchodní inspekce eviduje. Seznam je dostupný na stránkách rizikove.cz a najdete jich tam přes tisíc. K dispozici je také aplikace, která je zdarma.

„Stáhnete si do prohlížeče jakéhokoli typu, ta aplikace se denně aktualizuje s naší databází. Vy brouzdáte po internetu, narazíte na reklamu, dostanete se na web, o kterém víme, že rizikový. A místo toho webu se vám tam objeví varování: Pozor, vstupujete na web, o kterém Česká obchodní inspekce ví, že rizikový,“ dodává Jiří Fröhlich.

Poslechněte si celý rozhovor.

Štěpánka Duchková, Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme