Ochrana před ‚energošmejdy‘ stále chybí. Novela zákona dál leží ve sněmovně

Čeští spotřebitelé stále nejsou pořádně chráněni před praktikami takzvaných energetických šmejdů. Novela energetického zákona, která by měla lidi před nepoctivými firmami chránit, má totiž velké zpoždění. Poslanci se k ní stále nedostali a účinná tak bude nejdřív za rok.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovka, energie (ilustrační foto)

Čeští spotřebitelé stále nejsou pořádně chráněni před praktikami takzvaných energetických šmejdů (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Unsplash

Jedno zazvonění telefonu nebo náhodná návštěva v domácnosti od podomních prodejců či zprostředkovatelů energií mívá často špatný konec. Z takových na první pohled lákavých nabídek se totiž někdy vyklubou aukce energií a za odstoupení od smluv hrozí vysoké pokuty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematické praktiky dodavatelů energií nezmizely. Téma pro Barboru Kladivovou

Podle spotřebitelského centra dTest navíc letošní koronakrize přispěla ke změně strategie podvodných firem. Namísto osobních návštěv kontaktují potenciální zákazníky s nabídkou údajně levnějších energií po telefonu.

„Používají takzvanou metodu ANO, kdy po sérii jednoduchých otázek na jméno a adresu následuje někdy úmyslně zamotaná a nesrozumitelná otázka, jejíž odsouhlasení znamená uzavření nevýhodné smlouvy,“ popisuje pro Radiožurnál Soňa Libigerová z dTestu.

Ve výsledku tak lidé neušetří peníze, ale musí zaplatit pokutu za předčasné ukončení smlouvy se současným dodavatelem energií nebo sankce od toho nového za porušení smlouvy. A pochybení při kontrolách zprostředkovatelů zjišťuje pravidelně i Česká obchodní inspekce.

Elektřina a plyn lidem příští rok nezdraží, některé domácnosti i ušetří. Firmy si ale zřejmě připlatí

Číst článek

„Česká obchodní inspekce prováděla tři desítky šetření, v devíti případech už ukončila kontroly a případně i správní řízení. Kromě tří případů jsme pokaždé zjistili klamavé nebo nekalé obchodní praktiky,“ připomíná mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Právě před takovými praktikami má spotřebitele chránit novela energetického zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. Jenže ta má už dva roky zpoždění a nezačne platit ani od ledna 2021. Její účinnost se posune zřejmě až na leden 2022.

„Novela energetického zákona stále leží ve sněmovně, pořád čeká na začátek projednávání. Pevně doufám, že už se k tomu konečně poslanci dostanou,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Spotřebitele tak stále chrání před nepoctivými dodavateli nebo zprostředkovateli energií pouze Deklarace na ochranu spotřebitele 2.0. Jenže ke slušnému chování k zákazníkům nebo jasným ceníkům a obchodním podmínkám se nezavázaly zdaleka všechny společnosti, které na tuzemském trhu působí.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme