Enormní produkce německých větrných elektráren stála ČEPS přes 60 milionů

Větrné elektrárny na severu Německa přetěžují českou energetickou soustavu. Problémy se objevují opakovaně. Společnost ČEPS, která provozuje přenosovou síť, měla na přelomu roku co dělat, aby zabránila jejímu poškození. Stálo ji to 60 milionů korun, které nakonec zaplatí všichni odběratelé elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: Jana Matznerová

„Potvrdilo se to, co jsme říkali už před lety, že situace je vážná. Že blackout může nastat každým okamžikem. Nebýt těch opatření, tak jsme měli nejen přetíženou síť, ale mohli jsme čelit skutečně vážnému provoznímu stavu,“ upozorňuje Zbyněk Boldiš z představenstva společnosti ČEPS.

„Zásadní problém je v tom, že není dobře sladěn rozvoj obnovitelných zdrojů, zejména na severu Německa, s výstavbou vedení. V momentě, kdy se jim povede zmenšit rozdíl, přetoky nebudou tak dramatické, jako jsou dnes.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Větrné elektrárny na severu Německa přetěžují českou energetickou soustavu. Natáčel o tom Jaroslav Skalický

Německo mělo letos dostavět skoro 2 000 kilometrů vysokonapěťového vedení, dokončilo ale jen třetinu. Elektřina se proto tlačí do kvalitnější sítě na českém území.

Zatímco klasické elektrárny vyrábějí tolik elektřiny, kolik je jí potřeba, obnovitelné zdroje dodávají do sítě podle toho, jak fouká vítr, nebo svítí slunce. Když hodně, nepředvídatelné a neplánované toky elektřiny z Německa se vlévají do české energetické soustavy, a mohou ji natolik přetížit, že se může rozpadnout.

Velké riziko hrozilo naposledy na přelomu roku, vysvětluje předseda představenstva společnosti ČEPS Vladimír Tošovský:

„Na severu Německa se začalo vyrábět a na jih od nás bylo potřeba tu elektřinu spotřebovávat. Elektřina přetékala přes naši soustavu ze severu na jih, a my jsme museli udělat taková opatření, aby přetok naši soustavu nijak neohrozil. Na německé straně jsme museli požádat o snížení výkonu a na rakouské straně o zvýšení. Přetok se tak zmenšil. Ale stálo to peníze. Podle předběžných odhadů 60 milionů korun.“

ČEPS musí například zaplatit rakouským elektrárnám za to, že zvýšily výrobu. Mimořádné náklady na zajištění bezpečnosti české sítě se ale v cenách elektřiny pro spotřebitele příliš neprojeví.

„Náklady na přetoky sítí z Německa, které se týkají zejména obnovitelných zdrojů, jsou obrovské a do budoucna hrozí ještě jejich zvýšení. Nějaký rámec nákladů preventivně započítáváme do regulované ceny. Tento exces, který se dá vyčíslit na desítky milionů korun, bude započten a v následujících letech rozpočítán. Bavíme se o promilích v konečném dopadu na cenu pro spotřebitele,“ potvrzuje mluvčí energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Problémy s německou sítí by měly vyřešit nové transformátory, které ČEPS postaví na hranicích s Německem za 2,5 miliardy korun. Přenosovou síť také posílí sto kilometrů dlouhé vedení o napětí 400 kilovoltů, které buduje ve středních Čechách. Stát bude skoro 2,75 miliardy korun.

Jiřičky obecné na drátech elektrického vedení | Foto: Jiří Šafránek

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme