Envona obchází seniory s nabídkou ‚levnějších‘ energií. Kryje se falešnými doporučeními

Nabízejí údajně levnější dodávky energií, a to hlavně seniorům. Pracovníci firmy Envona obcházejí byty lidí v Česku a pod záminkou podepsání přihlášky do konkurzu jim nechávají rovnou podepsat smlouvu o nových dodavatelích energií. Stížnosti na firmu eviduje dTest i Energetický regulační úřad. Společnost Envona se navíc na svých stránkách chlubí dobrými recenzemi od firem. Podle zjištění Radiožurnálu s ní ale nikdy nespolupracovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:06 8. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Sedmdesátiletá paní Marie je z Hradce Králové. Na předváděcí akce nechodí a domů si podomní prodejce nepouští. Přesto se k ní v polovině srpna vloudil pracovník společnosti Envona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Envona obchází seniory s nabídkou 'levnějších' energií. Kryje se falešnými doporučeními. Podrobnosti zjišťovala Barbora Kladivová

„Jednoho dne se k ní po mobilu vemluvil mladík s tím, že jí určitě zlevní energie. Když byl u ní doma, tak si okamžitě ofotil veškeré její smlouvy. A slíbil jí, že bude mít měsíčně až o dva tisíce korun levnější poplatky. A to nic nepočítal,“ přibližuje pro Radiožurnál syn paní Marie, Michal.

Pracovník společnosti Envona navíc paní Marii tvrdil, že nejde o žádnou smlouvu, kterou s ní sepisuje, jde prý jen o přihlášku do výběrového řízení na levnějšího dodavatele energií. Ve chvíli až jí přijde smlouva, bude se moct sama rozhodnout, jestli své dodavatele změní. Paní Marie tak papír podepsala.

„Jenomže ona přihláška má ve své hlavičce mnohem menším písmem podtitul rámcová smlouva. Je v ní hned několik odstavců s písmem tak miniaturním, že ho babička ani s brýlemi nepřečte. Mini písmem už si přečtete, že smluvní pokuta je tři tisíce korun, když nepřistoupíte na nabídku, kterou vám dají,“ vysvětluje Michal. 

Navíc v podmínkách má společnost i automatické obnovení smlouvy po dvou letech, pokud ji klient sám nevypoví. Paní Marie se nakonec synovi svěřila a ten od smlouvy odstoupil.

Smlouvu mohou lidé ukončit

Ne všichni lidé ale měli takové štěstí. Jen na spotřebitelské centrum dTest se jich letos obrátily desítky, převážně seniorů. Některým dokonce společnost i odběratele energie změnila.

'Šmejdy' z Prahy prověřuje kriminálka. Seniorům prodávali ozdravné produkty za desetitisíce

Číst článek

„Podnikatel má ovšem povinnost spotřebitele seznámit se službou a jejími hlavními vlastnostmi. Pokud tak neučiní, mohou být naplněny znaky klamavého opomenutí, jež je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázána,“ popisuje právník dTestu, Lukáš Zelený.

A takovému podnikateli hrozí až pětimilionová pokuta. Zelený dodává, že spotřebitelé mohou od smlouvy odstoupit nejen do 14 dnů, ale i v delším časovém horizontu.

„Pokud však spotřebitel o tomto svém právu nebyl ze strany společnosti poučen nebo neobdržel formulář pro odstoupení od smlouvy, může od smlouvy odstoupit do jednoho roku a 14 dní od jejího uzavření,“ doplňuje Zelený.

Smlouvu také mohou spotřebitelé ukončit až do 15. dne využívání služeb nového dodavatele.

Falešné reference

Společnost Envona se na svých internetových stránkách chlubí dobrými recenzemi velkých i menších firem, kterým zprostředkovala levnější energie. Firmy ale se společností nikdy nespolupracovaly. Jednou z nich je společnosti Adidas. Další pak třeba firma AAA Auto. Její mluvčí Martin Houška spolupráci vylučuje. Navíc teď firma zvažuje trestní oznámení.

„Společnost AAA Auto se společností Envona nikdy v minulosti nespolupracovala a stejně tak nespolupracuje ani v současné době. V současné době již podnikáme patřičné právní kroky k tomu, aby reference na naši firmu ze stránek společnosti Envona zmizela,“ konstatuje Houška.

A stejný postup zvažuje i majitel hotelu Panaroma v Rychnově nad Kněžnou Michael Duben. I jeho hotel uvádí jako klienta společnost Envona na svých stránkách.

„Nikdy jsme o ní neslyšeli, nikdy nás nikdo nekontaktoval, ani telefonicky, ani osobně, že by se obchodní zástupce zastavoval na hotelu. Samozřejmě se nám to nelíbí,“ říká Duben.

Informace se nezakládají na pravdě, uvedla firma

Za firmou Envona stojí osmadvacetiletý jednatel Jan Kepert. Nikdo v jeho firmě několik dní nezvedal telefon, ani neodpověděl na e-mail s dotazy. Společnost nekomunikuje ani se spotřebitelským centrem dTest, které ji už několikrát kontaktovalo.

Firma zareagovala až poté, co Radiožurnál na případ upozornil. Podle jejího advokáta Vojtěcha Suchardy se informace ani v nejmenším nezakládají na pravdě.

„Společnost Envona se důrazně distancuje od informací, které jsou uváděny,“ uvedl Sucharda.

„Společnost Envona je subjektem, který se nějakou dobu pohybuje na českém trhu a poskytuje spotřebitelům velmi prospěšnou službu. Na základě informací, které získá zcela dobrovolným způsobem od svých klientů, pro tyto osoby na základě výběrových řízení vybere pro ně nejlepšího dodavatele energií, který zejména na základě ceny, případně dalších priorit těch klientů, je pro ně nejvýhodnější,“ doplnil s tím, že téměř veškeré reakce zákazníků jsou pozitivní.

Před podomními dodavateli energií by měli být lidé obezřetní i podle Energetického regulačního úřadu, který také eviduje na tuto firmu stížnosti. Pokutovat ji ale nemůže.

„Obecně lze doporučit, aby si spotřebitelé dali pozor, k čemu se zprostředkovatelem zavazují. U zprostředkovatelů není výjimkou, že se spotřebitelé dopředu zavážou, že uzavřou smlouvu s vítězem aukcí nebo se společností, kterou jim zprostředkovatel doporučí později, dopředu přitom neznají podmínky budoucího dodavatele a převodu k němu,“ radí mluvčí úřadu Michal Kebort.

Praktiky této firmy může pokutovat Česká obchodní inspekce, která ale žádné podněty zatím na firmu Envona s.r.o. neeviduje. Zároveň ale spotřebitele varuje, aby si všechno pořádně přečetli, než jakýkoliv dokument stvrdí svým podpisem.

Seznam údajných referencí na společnost Envona | Foto: Reprofoto Envona

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme