EP chce mít větší slovo při budování hospodářské unie

Plán na zpřísnění pravidel fungování eurozóny se nelíbí Evropskému parlamentu. Nejde tolik o jeho obsah, ale spíš o způsob, jakým se mají změny přijmout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament - Štrasburk

Evropský parlament - Štrasburk | Zdroj: Reuters

Po radikálním nesouhlasu Velké Británie s posílením fiskální unie totiž eurozóna a zbylé země sedmadvacítky uvažují o podepsání mezivládních smluv, které bude totiž snazší přijmout, než doplňovat celou Lisabonskou smlouvu.

Evropský parlament cítí, že by se mohl ocitnout mimo rozhodování o přísnějších pravidlech v eurozóně. Současný návrh smlouvy podle něj nerespektuje komunitární metodu rozhodování. Prohlášení o tom podepsali lídři čtyř největších poslaneckých frakcí v parlamentu.

Mezivládní smlouvou by se měly například členské země zavázat, že ve svých ústavách zakotví takzvané ‚zlaté pravidlo‘, tedy povinnost mít vyrovnaný rozpočet. Evropská komise by také měla dostat pravomoc automaticky trestat ty, kteří pravidla eurozóny poruší.

Evropský parlament chce mít v přijímání nových pravidel také svoje slovo a podle vydaného prohlášení chce roli unijních institucí bránit politickými i právními prostředky.

Pavel Novák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme