EP potvrdil první pomoc Česku z globalizačního fondu

Česko poprvé získá pomoc z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci. Jde o skoro 324 tisíce eur. Výplatu částky schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Peníze z globalizačního fondu se použijí na pokrytí nákladů, které už měla firma Unilever se zajištěním programů pro pracovníky svého loni uzavřeného závodu v Nelahozevsi.

Prostředky z globalizačního fondu většinou slouží na pomoc při hledání nového zaměstnání propuštěných pracovníků, na rekvalifikační kurzy nebo na podporu zahájení samostatného podnikání těch, kteří ztratili práci.

Už 4 roky je ve fondu vždy připraveno 500 milionů eur. Česko ale dosud prostředky z něj nečerpalo. Podle poslance za evropské sociální demokraty Richarda Falbra by měla být česká vláda v používání tohoto fondu aktivnější:

„Ne všechny firmy se chovají tak slušně, jako se zachovala firma Unilever, která to nejdřív všechno uhradila ze svých prostředků. Ona tu žádost vlastně vypracovala a naše vláda ji jenom schválila,“ uvedl Falbr.

Dosud o pomoc z globalizačního fondu žádaly hlavně staré členské státy. Pomoc dostávali pracovníci i tak silných firem jako Dell, Volvo nebo Peugeot.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme