EP schválil snadnější sankce pro země porušující pravidla

Rychleji a snadněji trestat rozpočtové hříšníky v Evropské unii by mohl pomoci balík opatření pro boj s krizí, který dnes schválil Evropský parlament. Jde o zpřísnění rozpočtových pravidel - mimo jiné o snazší uvalování sankcí vůči zemím porušujícím dohodnuté normy. Unie se do značné míry shoduje, že jedním z důvodů současné vážné situace je neodpovědná politika členských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle europoslance Jana Zahradila by bylo řešením, kdyby také některé země vystoupily z eurozóny.

"Euro nebylo a není pro všechny. Některé země by měly eurozónu opustit, zavést svoji národní měnu zpátky. Umožnilo by jim to devalvovat národní měnu a vyrovnat se s následky hospodářské krize, a hlavně s následky vlastního nadměrného utrácení. Protože to nemohou jako členové eurozóny udělat, tak vlastně nutí ostatní, aby ty jejich dluhy platili za ně, a to podle mě nepovede k ničemu dobrému, povede to ke zvyšování napětí v EU," řekl v Odpoledním Radiožurnálu.

Při prezentaci výroční zprávy o stavu evropské sedmadvacítky předseda evropské komise José Barroso ale řekl, že Řecko je a zůstane členem eurozóny, pokud bude plnit své závazky.

ČRo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme