Epidemie eboly ohrožuje nejen zdraví lidí, ale také ekonomiku

Virus ebola může mít na země západní Afriky dopad v řádech desítek miliard dolarů, pokud se nemoc nepodaří zastavit. Podle Světové banky se škody můžou do konce příštího roku vyšplhat až na víc než 33 miliard dolarů, to je v přepočtu přes 700 miliard korun. Ebola už ale začíná ekonomicky dopadat také na Evropu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Foto: Jerome Delay | Zdroj: ČTK

Guinea, Libérie a Sierra Leone - to jsou zatím nejpostiženější západoafrické země a nemoc už teď dopadá na jejich ekonomiku.

„Dopad na region jako celek velmi závisí na tom, jak zareagují samotné státy a mezinárodní společnost. Zatím to vypadá, že je epidemie pod kontrolu a dopady v západní Africe nejsou tak výrazné, ve výši 3,8 miliardy dolarů za celý region do konce roku 2015. Na druhou stranu, pokud se nepodaří krizi dostat pod kontrolu v příštích několika měsících, předpokládáme mnohem větší ekonomické dopady až ke 30 miliardám dolarů v roce 2015,“ potvrzuje ekonom Světové banky David Evans.

Nakažení lidé jsou už i na dalších kontinentech, včetně Evropy. Na obavy ze šíření viru už zareagovaly akcie některých evropských leteckých společností a cestovních kanceláří.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka jsou obavy investorů na místě: „S určitou mírou pravděpodobnosti se dá předpokládat, že se to ve větší míře přenese i mimo Afriku.“

Katastrofální dopad na letecké společnosti by podle něj mělo, kdyby státy úplně uzavřely letiště nebo rušily tisíce letů denně.

„Jejich čisté marže jsou v řádech jednotek procent. Letecké společnosti, které jsou tak na hraně rentability, by spadly do ztrát,“ dodává Menčík.

Pravděpodobnost, že nastane takový scénář, je ale zatím spíš malá. Onemocnění se šíří zejména v Africe, virus už zabil přes 4000 lidí. V Česku zasedne kvůli šíření eboly ve středu bezpečnostní rada státu.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme