Equa Bank musela kvůli chybě odstavit systémy. Klientům se na účtech objevovaly špatné částky

Banka Equa Bank musela v noci na neděli neplánovaně odstavit své bankovní systémy, na účtech jejích klientů se totiž v sobotu začaly zobrazovat chybné částky. Nyní už systémy znovu fungují, řekla po poledni mluvčí banky Kateřina Petko. Chyby v zobrazovaných částkách se pohybovaly i v milionech korun, řekl jeden z klientů banky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:33 8. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu transakce banky nezveřejnily.

Přesné příčiny ani počet klientů, které chyba postihla, zatím banka nezná | Foto: Jiří Matějček | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0

„Equa Bank musela přistoupit k neplánované odstávce bankovních systémů, ke které došlo dne 7. srpna ve 23.11 hodin a která byla ukončena dne 8. srpna v 04.59 hodin. Odstávka byla způsobena technickými problémy na straně banky, kdy došlo ke krátkodobé chybě, která následně způsobila zobrazení chybné výše zůstatků na klientských účtech,“ uvedla mluvčí.

Akcionáři Monety schválili záměr spojení s bankovní částí PPF. Neodsouhlasili ale financování

Číst článek

„Nyní jsou již všechny naše systémy plně funkční,“ potvrdila mluvčí. Podle ní jsou nyní účty drtivé většiny klientů plně funkční a v pořádku.

Problémy se projevovaly zobrazováním nesprávných částek na účtech některých klientů. Jeden z nich řekl, že měl v sobotu v noci na svém účtu částku o více než 100 000 korun vyšší, než měl původně mít, jeho bratr pak dokonce o tři miliony korun vyšší.

Jiným klientům naopak chyba zůstatek na účtu snížila, což jim mohlo eventuálně způsobovat problémy při některých akutních platbách kartou. Podle klienta zatím banka o problémech své zákazníky neinformovala, na telefonní infolince mu operátorka pouze poradila zablokování karty.

Banka podle Petko nyní situaci intenzivně šetří, a to i se svým dodavatelem systému. Přesné příčiny ani počet klientů, které chyba postihla, zatím však nezná.

Třetí incident během dvou měsíců. Weby aerolinek či bank postihl další výpadek

Číst článek

Případy, kdy klienti provedli s nesprávnými částkami na svých účtech během kritické doby nějaké transakce, banka podle mluvčí řeší individuálně.

Klienti, kteří i po odstávce evidují na svých účtech jakékoli nesrovnalosti, mají podle Petko kontaktovat klientské centrum banky, případně svého bankéře na pobočce.

Equa Bank patří mezi menší banky. V únoru letošního roku koupila sto procent akcií Equa Bank od fondu AnaCap Financial Partners skupina Raiffeisenbank International (RBI). Equa bank se zaměřuje, kromě jiného, na spotřebitelské úvěry a obsluhuje zhruba 480 000 zákazníků.

Kvůli pandemii koronaviru v roce 2020 Equa Bank klesl meziročně konsolidovaný čistý zisk o 55 procent na 182 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme