Ernst & Young: Ekonomika eurozóny bude letos klesat, růstu se dočká později

Ekonomika eurozóny bude letos klesat o půl procenta. Růstu se ale v budoucnu dočká. To je odhad, který ve své prognóze evropské ekonomiky zveřejnila společnost Ernst & Young. České HDP by mělo podle odhadů společnosti klesnout o tři desetiny procenta. V roce 2015 už by ale měl opět růst a to až 1,5procentním tempem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

Oživení ekonomiky se očeká díky tomu, že se situace v České republice a Evropě zlepšuje.

„Krize, která tu byla, je evidentně za námi a v České republice dochází k oživení ekonomiky,“ říká spoluator ekonomické prognózy pro eurozónu a hlavní finanční analytik společnosti AWD Tomáš Rampula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl hlavní finanční analytik společnosti AWD Tomáš Rampula

Některé faktory, jako například nejistota s vývojem v Řecku popřípadě Portugalsku nebo česká politická situace, může oživování ekonomiky zbrzdit.

„Všechny podniky v České republice potřebují mít určitou míru politické jistoty dalšího vývoje, protože je třeba plánovat a dívat se do budoucnosti. Jasná politická situace napomáhá tomu, že podniky mohou klidněji pracovat,“ vysvětluje Rampula.

Problémem, který se prohlubuje v eurozóně i v České republice, je nezaměstnanost. U nás se drží nad devíti procenty.

Podle Rampuly se míra nezaměstnanosti měnit nebude: „Možná bude o trošičku nižší, ale že bychom se dostali někde na čísla šest procent nebo něco podobného, tak to je vzdálená budoucnost.“

K celkovému oživení přispěla i Evropská centrální banka, když bankám poskytla levné úvěry. Ty ale nesměřují přímo do podniků.

Spíše byly směřovány do nákupu různých finančních produktů, zejména státních dluhopisů a určitým způsobem pomohly těm zemím, které měly problémy – jako Itálie, Řecko nebo Portugalsko.

„Předně byly sníženy úrokové sazby, za které si země musely půjčovat v případě, že vydávaly nové státní dluhopisy. Takže spíš tam pomoc směřovala. Na podniky to přímý dopad nemá,“ dodává Rampula.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme