Erste Bank hlásí zisk přes 260 milionů eur. Trhy čekaly víc

Rakouská Erste Bank hlásí za první čtvrtletí čistý zisk na úrovni 260,6 milionu eur. Majitel České spořitelny se tak meziročně zlepšil o 2,1 procenta a to i přesto, že na mimořádných bankovních daních Maďarsku a Rakousku zaplatil bezmála 48 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Svým výsledkem nicméně Erste zaostala za očekáváním trhu, který předpovídal zisk ještě o 10 milionů eur vyšší. Podobně zůstal za očekáváním i čistý úrokový výnos banky. Na výsledek už reagují i burzy, když Erste Bank ve Vídni klesá skoro o 2 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik J&T Banky Milan Lávička ve Světě o deváté.

„Reakce akcií Erste Bank je adekvátní reportovaným výsledkům. Ty bych hodnotil spíše lehce negativně. Čistý zisk sice byl pouze přibližně o 4 procenta nižší, než byly odhady trhu, nicméně výsledek zachránily vyšší výnosy z obchodování, které jsou poměrně volatilní a nelze říct, že by byly dlouhodobě stabilní a udržitelné. Hlavní výnosové položky jako jsou úroky a výnosy z poplatků zaostaly za očekáváním,“ přiblížil analytik J&T Banky Milan Lávička.

Negativní reakce jsou způsobené právě tím, že se z pohledu akcií je očekává výrazný růst čistého zisku. „Jenže růst v prvním čtvrtletí zatím neodpovídá tomu, co analytici očekávali,“ vysvětlil Lávička.

Samotná Česká spořitelna hlásí nárůst čistého zisku za první čtvrtletí o téměř 21 procent na 3,8 miliardy korun. „Tento růst byl poháněn především výrazným poklesem nákladů na nesplácené úvěry, které souvisí se stabilizací kvality úvěrů v České republice,“ řekl analytik J&T Banky.

Řecké dluhopisy

Z krátkodobého pohledu je podle něj rychlý růst zisku Spořitelny udržitelný, protože lze očekávat další snižování nákladů na nesplácené úvěry. „Z dlouhodobějšího pohledu si ale myslím, že takto rychlý růst o víc jak 20 procent udržitelný není. Do budoucna by se hlavním tahounem měly stát úrokové výnosy, které budou souviset s oživením poskytování úvěrů v České republice,“ odhaduje Milan Lávička.

Přestože rizikové náklady díky postupnému ozdravení ekonomik střední a východní Evropy klesly o 13,4 procenta, situace je v každé zemi jiná. „Zatímco v České republice nebo Rakousku vrchol zhoršování úvěrů máme za sebou, tak jsou země, jako Maďarsko a Rumunsko, které stále vykazují poměrně vysoký podíl nesplácených úvěrů a vysoké náklady na nesplácené úvěry, oživení v těchto zemích bude velmi pomalé,“ řekl ekonom.

Skupinu Erste by nicméně mohly ovlivnit i potíže evropských zadlužených zemí. „Vliv by tam mohl být, ale spíše jednorázový, kdy by mohlo díky restrukturalizaci řeckého dluhu dojít k poklesu zisku v jednom roce. Erste Bank drží řecké dluhopisy v objemu 700 milionů. Takže restrukturalizace by se mohla projevit až v řádech stovek milionů do zisku Erste,“ uzavřel Lávička.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme