Erste Bank údajně zvažuje prodej akcie za více než miliardu eur

Rakouská banka Erste Group Bank hodlá investorům nabídnout své akcie za více než miliardu eur. Agentuře Bloomberg to potvrdili čtyři na sobě nezávislé zdroje. Banka se k této zprávě zatím nevyjádřila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Letos už rakouská Erste navýšila svůj kapitál o 1,7 miliardy eur a oznámila plán na získání další miliardy do konce roku - opět s pomocí hybridního kapitálu. Dosud tvrdila, že je s výší kapitálu spokojená a nic podobného už nechystá.

Akcie Erste se v reakci na spekulace o možném prodeji propadly o 2,8 procenta. V Praze přišly dokonce o 4,67 procenta. Podle makléře společnosti Fio Davida Brzka současné podmínky nasvědčují tomu, že pád akcií Este Bank bude pokračovat.

"Pokud se podíváme na čtvrteční vývoj v Americe, tam byly výrazné propady a nejvíc ztrácel právě finanční sektor. Tyto vlivy se mohou projevit i u nás. Ve čtvrtek po zavření obchodování ve Vídni končila Erste v přepočtu na 730 Kč. Takže u nás budeme minimálně dohánět tuto ztrátu. Ale myslím, že se může ještě dále prohlubovat," řekl Brzek Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakouská Erste Group Bank údajně zvažuje prodej akcií za více než miliardu eur - téma pro makléře společnosti Fio Davida Brzka na Rádiu Česko.

Záměr rakouské banky upsat akcie za miliardu eur je podle Brzka možné vysvětlit také tím, že kvůli možným očekávaným problémům potřebuje vytvořit rezervy.

"V bankovním sektoru určité problémy jsou. Přestože se současné ekonomické podmínky trochu zlepšily, můžeme být svědky toho, že banky budou nutně odepisovat další své špatné investice, proto si vytváří určitý polštář pro budoucnost," vysvětlil.

Pokud bude Erste prodávat akcie za miliardu eur, podle analytiků nabídne zhruba 33 milionů kusů, tedy 10,5 procenta nyní obchodovaných akcií. Podle Brzka to pro investory znamená, že bude zvýšený přetlak na nabídkové straně.

"To znamená, že se poptávka uspokojí v rámci případného úpisu, a na trhu budou scházet investoři, kteří by si kupovali akcie, vytvářeli poptávku a mohli posouvat kurz výš, což se dělo v minulém období. To bude mít spíš tendence k oslabování kurzu," vysvětlil Brzek.

Vedle Erste se spekuluje o tom, že se kvůli problémům ve střední a východní Evropě dostávají pod tlak i další banky aktivní na těchto trzích. "U každé banky, která přijala státní pomoc, je možné spekulovat o tom, že se bude snažit získat kapitál od soukromých zdrojů a splatit státní půjčky, které jsou většinou spojeny s určitými restriktivními opatřeními," konstatoval Brzek.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme