Erste Group letos vytvořila zisk 597 milionů eur, daří se i dceřiné České spořitelně

Erste Group za prvních devět měsíců letošního roku vytvořila zisk 597 milionů eur. Vlastník České spořitelny se tak vyrovnal s loňskou ztrátou 973 milionů eur. Od ledna do září se dařilo také České spořitelně. Za toto období zvýšila čistý zisk, a to na 11,8 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto).

Česká spořitelna (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Podle analytika Fio Banky Davida Brzka není dobrý výsledek Erste Group, která ještě loni byla ve ztrátě, překvapením.

„Výsledky jsou venku krátce, takže se ještě detailně studuje jejich struktura. Ale myslím, že jsme se nedočkali žádného výrazného překvapení. Důležité bude, že firma potvrdila výhled pro rizikové náklady na úrovni dvou miliard, kde byla určena obava o to, jak to s rizikovými položkami bude vypadat,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastníkovi České spořitelny, rakouské Erste Group, se daří. Téma jsme rozebrali na Rádiu Česko s analytikem Fio Banky Davidem Brzkem.

„Nevidím tam žádný výrazný prorůstový impuls. A myslím, že open na začátku obchodování v Praze bude kolem úrovně 450 korun,“ reagoval na dotaz, jak výsledky Erste Group ovlivní situaci na trhu a za kolik se budou po dnešním reportování výsledků prodávat akcie společnosti.

Erste Group v tiskové zprávě uvedla, že pokračuje pozitivní trend v České republice a na Slovensku, horší je ale podle ní stále bankovní situace v Maďarsku a Rumunsku.

„V Maďarsku problém souvisí s konverzí cizoměnových hypoték, kdy Erste musela zaúčtovat výrazné opravné položky na základě rozhodnutí tamní vlády. A tento trend a ztráty z toho plynoucí pokračuje. V Rumunsku kvůli slabé ekonomické situaci nebyla kvalita úvěrového portfolia příliš vysoká. Vedení ale naznačilo, že podmínky se tam zlepšují,“ přiblížil analytik.

Také Česká spořitelna za první tři kvartály zvýšila čistý zisk. Podle analytika je to dáno tím, že český bankovní trh je velmi stabilní.

„Pokud se podíváme i na výsledky ostatních bank, situace je velmi podobná. Pokračuje částečně růst úvěrových portfolii i díky tomu, že banky mají poměrně silnou kapitálovou pozici a nebylo tady tolik rizikových investic, jako u některých západních bank,“ přiblížil.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme