Erste Group zvýšila zisk o 7,8 procenta. Hlavně díky České spořitelně

Rakouská bankovní skupina Erste Group zvýšila v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk na 346,5 milionu eur. Ten se oproti stejnému období v loňském roce zvýšil o 7,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

Nárůst zisku Erste Group je podle analytika J&T banky Milana Lávičky dán především jednorázovým ziskem plynoucím ze zpětného odkupu vlastních cenných papírů.

„Ten dopad do zisku byl přibližně 250 milionů eur. Bez tohoto vlivu by banka meziročně vykázala pokles zisku kvůli vyšším nákladům na nesplácené úvěry a nižšímu zisku z obchodování,“ uvedl Lávička ve Světě o druhé.

Z dceřiných společností tento očištěný růst Erste podle něj tradičně táhla především Česká spořitelna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky Erste Group komentoval ve Světě o druhé analytik J&T banky Milan Lávička

„Na základě konsolidovaných čísel v eurovém vyjádření zisk České spořitelny rostl o 13 procent na 144 milionů eur, což je přes 40 procent zisku celé skupiny Erste a téměř třikrát tolik, co Erste generuje na svém domácím rakouském trhu. Poměrně pozitivní byl vývoj také v Rakousku a na Slovensku,“ upozornil analytik.

Erste Group působí mimo rakouský, český a slovenský trh také třeba v Maďarsku, kde je ale situace bankovního sektoru o dost složitější. A rakouská Erste na tamní dceřiné společnosti podle Lávičky v poslední době výrazně tratí.

„V prvním kvartále byla čistá ztráta maďarské pobočky 82 milionů eur, výrazné ztráty tam byly také v celém roce 2010 a 2011. Do budoucna osobně očekávám, že se do zisku maďarská pobočka Erste otočí až někdy v roce 2014,“ poznamenal Milan Lávička.

S akciemi Erste Group se podniká i na pražské burze. V reakci na zveřejněné výsledky společnosti dopoledne její akcie rostly o téměř dvě procenta.

„V průběhu dne se pak otočily do ztráty, což souviselo s celkovou změnou sentimentu na evropských trzích a s celkovým poklesem trhů, a v současné době už jsou opět mírně v zelených číslech a mírně posilují na 427 korun za akcii,“ řekl Lávička ve Světě o druhé.

Ondřej Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme