ERÚ podal další trestní oznámení. Týká se smluv, které uzavřeli bývalí zaměstnanci

Policie řeší další trestní oznámení od Energetického regulačního úřadu. Po údajně nadhodnocených výkupních cenách solární energie se objevila další kauza. Někteří bývalí pracovníci úřadu měli údajně pochybit při uzavírání smluv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smlouva. Ilustrační foto

Smlouva. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nechala v minulém roce zpracovat tři audity, které měly zmapovat stav úřadu před nástupem nového vedení. Trestní podání si vyžádala kontrola výkupních cen solární energie a stejně skončil i audit smluv Energetického regulačního úřadu s třetími subjekty.

„Po jeho dokončení byly v úřadu nalezeny neevidované smlouvy mezi ERÚ a některými subjekty. Na základě těchto skutečností a provedeném právní rozboru úřad splnil svou zákonnou povinnost a podal podnět orgánům činným v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ říká k výsledku auditu těchto smluv mluvčí úřadu Eva Jelínková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovala redaktorka Věra Masopustová

Čeho a koho se mají nalezené neevidované smlouvy týkat, nechce Energetický regulační úřad prozradit. Zjistil to ale server Česká pozice. Bývalý místopředseda úřadu Blahoslav Němeček měl údajně ve dvou smlouvách umožnit společnosti E.ON získat neoprávněně nejdřív částku 550 milionů, později pak ještě 78 milionů korun.

Blahoslav Němeček se dal v médiích slyšet, že o trestním oznámení neví a rozhodně nikdy nikoho nezvýhodňoval. I společnost E.ON se podle jejího mluvčího Vladimíra Váchy neobohatila a nebyla zvýhodněná. Vladimír Vácha poukázal i na to, že dokumenty, se kterými média pracují, nejsou oficiálně podložené:

„Jedná se o materiály, které mají tato média údajně k dispozici. Nejedná se o oficiální materiály, které by nám byly nějakým způsobem sděleny.“

Podle trestního oznámení, které podal Energetický regulační úřad, tedy měly existovat neevidované smlouvy na stovky milionů korun. Jak je to možné? Kdo úřad, který zachází s miliardami, kontroluje? Ministerstvo průmyslu a obchodu to není. Úřad je nezávislý a má vlastní oddělení interního auditu.

Na hospodaření ERÚ pak dohlíží Nejvyšší kontrolní úřad. Jeho inspektoři byli na energetickém úřadě od jeho založení před dvanácti lety jen jednou. V roce 2008.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme