ERÚ vyšetřuje dalšího dodavatele kvůli podezření z nekalých obchodních praktik

Pokuta až půl milionu korun hrozí jednomu z dodavatelů elektřiny a plynu. Energetický regulační úřad začal vyšetřovat České Energetické Centrum Jih kvůli podezření z používání nekalých obchodních praktik a zahájil s ním správní řízení. To dělá v situaci, kdy má podezření, že podnik nedodržuje předpisy a porušuje práva spotřebitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodna (ilustr. obr.)

Rozvodna (ilustr. obr.) | Foto: ČEZ

ERÚ vychází většinou ze stížností zákazníků firmy. Úřad tedy řeší konkrétní prohřešky, ale také celkový přístup firmy. Protože úřad uděluje licence na obchod s elektřinou a plynem, hrozí v nejhorším případě i odebrání této licence.

Jakým způsobem České energetické centrum Jih porušovalo předpisy, úřad zatím neuvedl. Dá se ale předpokládat, že se to nebude příliš lišit od jiných případů. Úřad už letos dostal celkem 3000 stížností na různé obchodníky s energií. Nejvíc stížností je na metody firem při uzavírání smluv. Hodně se mluví o tom, že podomní prodejci často používají nátlakové metody, dokonce někdy přímo lžou a říkají třeba lidem, že jejich dosavadní dodavatel končí, že už nebude dodávat energii domácnostem a že jeho zákazníky přebírá nový dodavatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s dodavateli plynu a proudu mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Stal se dokonce případ, kdy podomní obchodník tajně u rodinného domku vypnul pojistky a majitelům tvrdil, že proud nejde proto, že dodavatel skončil. A že pokud chtějí mít elektřinu, musí rychle podepsat smlouvu s novým dodavatelem.

Úřad však zkoumá i konkrétní provinění dodavatelů. Často jde o nedodržování lhůt pro vyúčtování, to, že firmy nepřijmou odstoupení zákazníka od smlouvy nebo změní ceny, aniž by o tom s dostatečným předstihem zákazníka informovaly.

Nejvíce podnětů a stížností zaznamenal úřad od zákazníků společností České Energetické Centrum, České Energetické Centrum Jih, Centropol Energy a Bohemia Energy. Další neuspokojivé jednání ve vztahu k zákazníkům úřad registroval u RWE Energie, ČEZ Prodej, E.ON Energie, X Energie a Bicorn.

Zákazníci podniku, který by nečekaně skončil, například kdyby mu Energetický regulační úřad odebral licenci, se nemusejí bát toho, že by zůstali bez proudu. Jsou určeni takzvaní dodavatelé poslední instance a ti dodávky automaticky zajistí.

Jitka Hanžlová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme