Estoncům v zavedení eura už zřejmě nic nebrání

Estonsko by se od příštího roku mělo stát sedmnáctou zemí eurozóny. Potvrdit plány Estonců má i nynější cesta prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta do Tallinu. A podle odborníků už v cestě Estonců k euru vlastně nic nestojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré město v Talinu.

Staré město v Talinu. | Foto: Jirka Malina

Ekonomická krize sice ukradla loni Estonsku čtrnáct procent HDP, ale poslední čísla znějí optimisticky. Za druhé čtvrtletí vzrostl v této pobaltské zemi hrubý domácí produkt meziročně o tři a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí zahraniční redakce Hospodářských novin Martin Ehl ve Světě o deváté.

„Vypadá to tak, že se Estonsko i díky tomu, že se pevně drželo plánu zavést euro, z toho nejhoršího dostalo, tedy v makroekonomickém pohledu. V pohledu mikroekonomickém přetrvává problém velké nezaměstnanosti a pomalého růstu,“ poznamenal vedoucí zahraniční redakce Hospodářských novin Martin Ehl.

O zavedení eura v Estonsku je už vlastně rozhodnuto. Euro pro pobaltskou zemi schválila Evropská unie a eurozóna už v červenci. Trichetova návštěva do Estanska je tak podle Ehla spíše posledním razítkem na všech kontrolách.

Narozdíl od ostatních pobaltských států udělalo Estonsko jednu zásadní věc, které mu v řízení hospodářské krize pomohla. „V čase hojnosti si vytvořili fond ve výši zhruba deseti procent HDP. Ze záložního fondu potom čerpali, když krize vypukla,“ podotkl Martin Ehl.

Estonsko v devadesátých letech zažilo nejúspěšnější ekonomický vývoj z pobaltských států. Hospodářství pomáhá také proexportně orientovaná ekonomika. Estonci si jednak chtěli dokázat, že se dokáží odrazit ode dna, na které dopadli už v osmdesátých letech. „A jsou také navíc narozdíl od Lotyšů a Litevců v podstatě severský národ, hlavně mentalitou,“ řekl Ehl.

Přestože se Estonci na přechod k euru dívají s obavami, uvědomují si, že pro ně, jako pro malou ekonomiku, je lepší být součástí většího celku. „Jejich koruna byla navázána v pevném kurzu na euro, čili zásadní změna v běžném počítání tam nenastane. Pouze se bude všechno dělit patnácti, což byl pevný kurz eura vůči estonské koruně,“ dodal vedoucí zahraniční redakce Hospodářských novin.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme