Kryptoměna estcoin. Estonský dar světu, který má ulehčit obchodování v zemi zahraničním podnikatelům

Estonsko jako první země v Evropě zvažuje, že zavede vlastní kryptoměnu. Takzvaný estcoin by byl určen hlavně cizincům, kteří mají zájem v této pobaltské zemi prostřednictvím internetu založit firmu.

Tallinn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S nápadem přišel vedoucí vládního programu e-Residency Kaspar Korjus. V rámci programu mohou cizinci za tímto účelem získávat od roku 2014 digitální identitu.

Záměrem ale není vytvořit konkurenční měnu k euru, uvedl na svém blogu Korjus. Užívání kryptoměny by bylo zatím omezeno asi na 27 tisíc lidí, kteří nyní disponují digitálním občanstvím, takzvaným e-rezidentstvím. Teprve později by se estcoin začal obchodovat na tradičních burzách a specializovaných obchodních platformách.

„V srpnu jsme publikovali na blogu e-Residency článek, který se ptal, co by se stalo, kdyby se země jako Estonsko, rozhodla spustit vlastní kryptoměnu s prvotním (veřejným - pozn. red.) prodejem digitální měny (ICO). Nazvali jsme tuto měnu estcoin a vysvětlili jsme, jak by e-Residency mohla nabízet platformu pro celosvětovou distribuci a obchodování, kterou by mohl získat kdokoliv na světě,“ píše na blogu Korjus.

Šéf estonské centrální banky Ardo Hansson ale k záměru zaujal rezervovaný postoj, podotýká list Handelsblatt. Uvedl, že nejde o vládní iniciativu a že s centrální bankou záměry nikdo nekonzultoval. Od zavádění oficiálních kryptoměn se v září distancoval šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který zdůraznil, že jedinou měnou eurozóny je euro.

ČTK, rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme