ETA bude mít v Hlinsku už jen pár zaměstnanců

Výrobce domácích spotřebičů ETA Hlinsko pomalu a potichu mizí. Do konce ledna dostává výpověď dalších šedesát lidí a po jejich odchodu v Hlinsku zůstane už jen hrstka zaměstnanců. Konec tradiční české značky to ale zatím není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radnice Hlinsko

radnice Hlinsko

„V ETĚ jsem dohromady třicet let a končím. To, co se tady teď odehrálo, mě velmi mrzí, ale bohužel s tím nemůžeme my zaměstnanci nic dělat,“ krčí rameny vedoucí servisního střediska ETY Josef Roušar.

Přitom mě provází vyklizenou halou. Nezůstalo tady nic, jen pár zabalených počítačů a kabelů. O tom, co se mu honí hlavou, mluvit nechce. Má podepsanou výpověď a za pár dní vrátí klíče.

„Kdybychom prošli celou bývalou republiku, tak bychom nenašli jednu samotu, kde by neměli výrobek z Elektropragy,“ tvrdí Antonín Culek, který v Elektropraze – pozdější ETĚ – pracoval od vyučení až do odchodu do důchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Josefa Kopeckého o firmě ETA v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Jenže dobré časy teď vystřídala nervozita a mizerná nálada, říká předsedkyně odborů Alena Šírová.

„Nálada mezi lidmi je skutečně skličující. V některých střediscích už čerpají dovolenou, jinde probíhají inventury katastrofálním způsobem. Nálada je ponurá a skutečně nikdo nechodí od práce vůbec s nějakým nadšením a spíš jsou lidé nešťastní, nervózní a neradi se dívají na to, jak se montují regály a palety zboží se posílají do Zlína,“ vysvětluje Alena Šírová.

Definitivní konec hlinecké ETY ale nové vedení společnosti vylučuje. Podle oficiálního prohlášení by v Hlinsku mělo zůstat oddělení kvality, zkušebna a projektový management. Jenže zatímco kdysi tady ETA zaměstnávala 2200 lidí, teď by se zaměstnanci vešli do jednoho mikrobusu.

„Já třeba když se dneska dívám z okna, bydlím tam blízko ETY, tak je to smutné. To je jeden dva, dřív to byly proudy lidí, které chodily z ETY,“ popisuje svoje pocity Ludvík Štorek a jeho kolega Jiří Marek je na tom stejně.

„Nejen to, že jsme dělali dobré výrobky a byla prostě značka ETA věhlasná jak v Česku, tak i v zahraničí, ale hlavně mně je smutno proto, že tady řada lidí ztratila pracovní podmínky, a že prakticky se z fabriky, která byla světoznámá, nestává už nic. Je tady prostě pusto a prázdno,“ říká Jiří Marek.

Značka ETA bude fungovat dál. Ale s Hlinskem, kde se téměř před sedmdesáti lety rodila, už nebude mít skoro nic společného.

Eva Presová, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme