EU a Brazílie uzavřely v Lisabonu strategické partnerství

Evropská unie pozvala Brazílii do "klubu vyvolených". Jihoamerická velmoc se tak stává strategickým partnerem Unie, podobně jako jsou Spojené státy, ale také Rusko, Čína a Indie. Summit v Lisabonu tak podle portugalského premiéra José Socratese, který předsedá Evropské unii, potvrdil stále větší význam Brazílie ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisabon

Lisabon | Foto: europa.eu.int

Summit v Lisabonu sice nevyřešil sporné body v obchodních vztazích, nejvyšší představitelé Brazílie i evropské sedmadvacítky se shodli, že je třeba znovu zasednout k jednacímu stolu. Obnovit by se tak mohla i jednání mezi Evropskou unií a Mercosurem, tedy obchodním blokem zemí Jižní Ameriky.

Hlavním tématem, na kterém se obě delegace bez výhrady shodly, je boj proti globálnímu oteplování, a především využití biopaliv, se kterým má Brazílie velké zkušenosti - je totiž největším producentem bioetanolu na světě. Podle brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy se jedná o energetickou revoluci 21. století.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme