EU a Rusko se dohodly na předcházení plynové krizi

Evropská unie se dohodla s Ruskem na systému včasného varování před případnou další plynovou krizí. Memorandum podepsali v Moskvě eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs a ruský ministr energetiky Sergej Šmetko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podzemní zásobník zemního plynu Háje u Příbrami

podzemní zásobník zemního plynu Háje u Příbrami | Foto: Česká plynárenská unie

Dokument předpokládá oznamování hrozby nebo už existence nebezpečné situace v oblasti dodávek ropy, plynu nebo elektřiny z Ruské federace do zemí EU. Týká se i problémů, způsobených při tranzitu třetími zeměmi.Vedle toho má existovat i skupina expertů pro dlouhodobé varování, která bude neustále vyhodnocovat situaci, což bylo dohodnuto ještě za českého předsednictví.

Ruský ministr energetiky má poslat varování eurokomisaři pro energetiku, pak mají následovat konzultace o řešení takové situace. Systém včasného varování má předcházet situacím podobným té letos v lednu, kdy Moskva uzavřela kohoutky kvůli sporům s Ukrajinou o tranzitní poplatky. Teď by měly mít evropské země možnost se připravit, přenastavit své produktovody nebo včas omezit spotřebu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák o jednání Ruska a EU o předcházení energetickým krizím

Memorandum podepsala Evropská komise s ruskou vládou před rusko-unijním summitem, který bude ve středu ve Stockholmu. Tam bude komise také žádat od Ruska, aby nepřerušovalo dodávky i kdyby se vyskytly problémy v tranzitních zemích.

Pavel Novák, Igor Maňour, Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme