EU a USA se dohodly na sdílení dat o leteckých pasažérech

Evropská unie a Spojenými státy vyřešily komplikace v osobní letecké přepravě přes Atlantik. Vyjednavači se shodli na znění nové smlouvy o předávání informací o cestujících - nyní text budou zkoumat členské země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na palubě letadla

na palubě letadla | Foto: Milan Kopp

Spor o informacích v letecké dopravě stavěl do podivné situace letecké společnosti - Spojené státy totiž požadují, aby jim poskytovaly více než tři desítky údajů o každém cestujícím, který směřuje z Evropy do Ameriky. Smlouvu, kterou kvůli tomu pětadvacítka s Washingtonem uzavřela zrušil Evropský soudní dvůr k 30. září, protože neodpovídala evropskému právu.

Technicky vzato, každá letecká společnost, která od tohoto data neposkytovala Američanům informace o cestujících, mohla ztratit právo na přistání na amerických letištích. Pokud je ale poskytovala, riskovala právní postih u soudů v Evropě.

Podrobnosti o textu nové smlouvy nejsou zatím známé - jak potvrdili diplomaté, unijní vyjednavači jej předali nebo předají co nejdříve příslušným ministerstzvům členských zemí k prostudování.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme