EU asi přijme opatření, která mají zabránit opakování krize

Musíme přijmout přísnější regulaci, aby se už neopakovala světová finanční krize. Takové hlasy znějí Evropskou unií. Sedmadvacítka je přesvědčená o tom, že zlepšení dohledu nad finančními trhy může do budoucna odvrátit globální problémy, kterými svět prošel v posledních měsících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Ministři financí sedmadvacítky by se měli v Bruselu dohodnout na nové podobě regulace finančních trhů. Počítá s tím návrh závěrů schůzky, o kterých Český rozhlas informovaly diplomatické zdroje.

Evropská unie by tak měla přísněji regulovat finanční instituce, které působí přeshraničně. To je případ všech českých bank, protože je vlastní zahraniční bankovní domy.

V případě krize tak může o našich bankách vedle České národní banky nepřímo rozhodovat třeba i rakouský regulátor. Otázkou je, co dělat, kdyby se banka dostala do problémů a dva národní dohlížitelé navrhovali různá řešení.

Unie chce, aby rozhodnul nový evropský úřad, na jehož vzniku se mají ministři dohodnout. Ten má ale řešit jen spory mezi jednotlivými regulátory. Podle návrhu by neměl mít pravomoc přímo nařídit problémové bance, aby třeba navýšila svůj kapitál. Po splnění téhle podmínky jsou text ochotni podpořit i Češi.

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme