EU by mohla mít vlastní obdobu Mezinárodního měnového fondu

V Evropské unii se rodí plány na vytvoření vlastní obdoby Mezinárodního měnového fondu. Evropská komise je připravená navrhnout vytvoření nástroje, který by pomáhal členským zemím překonat finanční těžkosti. Zatím ale není jasné, jak by měl takový evropský fond fungovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Evropská unie se chce poučit ze současné krize a mít nástroje, jak pomoci svým členům v nouzi. Současná pravidla eurozóny pomoc některé zemi se společnou evropskou měnou neumožňují.

Případné vytvoření jakéhosi "evropského měnového fondu" by ale podle mluvčího eurokomisaře pro měnové záležitosti Amadea Altafaje Tardia nemělo vliv na řešení současných problémů Řecka.

"V tuto chvíli by se to Řecka netýkalo. Jsme teď v době diskusí o takovém nástroji. Pokud se pro něj Unie rozhodne, tak bude čas ho zavést. Ale řecký případ musíme řešit teď," vysvětlil.

O myšlence vytvoření evropské obdoby Mezinárodního měnového fondu by mohli ministři financí eurozóny a zbytku Unie jednat na schůzce v Bruselu na začátku příštího týdne.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme