EU by mohla pomoci zemědělcům částkou 150 milionů eur

Evropská unie by mohla pomoci zemědělcům poškozeným panikou kolem výskytu nákazy bakterií EHEC částkou 150 milionů eur. O tom, jak peníze rozdělit mezi farmáře, kteří utrpěli škodu potom, co německé úřady označily za původce nákazy španělské okurky, jednají v Lucemburku ministři zemědělství na mimořádně svolané schůzce. Jen Španělsko vyčíslilo ztráty svých zemědělců na 225 milionů eur týdně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Po původu nákazy se stále pátrá. Evropský komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli mezitím oznámil, že výskyt E.coli je geograficky omezen na severní Německo - konkrétně okolí Hamburku a že epidemie nevyžaduje celoevropská opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zelinářská unie.mp3

Pokles prodeje zeleniny byl v Česku zaznamenán nejprve u těch zemědělců, kteří pěstují okurky, rajčata a saláty, ale v důsledku dezinformací se pokles rozšiřuje i na ostatní druhy zeleniny.

„Z původních 50 procent úbytku už je to 15 až 20 procent u všech druhů, což nemá dobrý dopad do zelinářské ekonomiky,“ říká předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Nejkritičtější situace je podle Jaroslava Zemana s listovou zeleninou: „Ta se neupravuje a zákazník stále váhá, zda by mohl být nebo nemohl být nějakým způsobem poškozen.“

Do České republiky se dováží kolem 60 procent zeleniny za celý rok. Ale právě v tomto období daleko méně.

„Teď nastoupila naše zelenina. V podstatě všechny druhy už se sklízí. Od okurek a rajčat z fóliových krytů přes veškeré další druhy z pole. Je období, kdy jsme v plné sklizni,“ říká Zeman, který doufá, že unijní ministři zemědělství najdou společně řešení, jak pomoci zemědělcům.

Evropská pomoc i pro Česko?

Pomoc z unijní pokladny za zmařenou produkci zeleniny by mohli dostat i čeští zemědělci. Krize v zelinářství se totiž dotkla i českých producentů a podle náměstka ministra zemědělství Juraje Chmiela by tedy měli na nějakou kompenzaci nárok:

„Máme zprávy, že čeští zemědělci budou mít padesátiprocentní ztráty odbytu v okurkách a rajčatech, 30 procent v salátech. Domnívám se, že pokud bude celoevropské řešení kompenzací, měli by mít nárok i oni.“

Pavel Novák, Martin Křížek, Michaela Vydrová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme