EU: Česko musí začít šetřit

Příští roky by měly být v Česku ve znamení přísného šetření. Vysoký schodek státního rozpočtu bychom měli do roku 2013 snížit pod 3 procenta hrubého domácího produktu, což je v Evropské unii maximální povolená mez pro vstup do eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

V současnosti je přitom náš deficit víc než dvojnásobný. Na doporučeních pro Česko se na schůzce v Bruselu shodli ministři financí sedmadvacítky, kteří tak podpořili nedávné stanovisko Evropské komise.

Rozpočtový schodek budeme muset každý rok snížit nejméně o 1 procento. Unie po nás kromě toho požaduje i dlouhodobější opatření: Česko by podle ní mělo změnit svůj důchodový systém i systém zdravotnictví.

Oba systémy jsou podle Unie dlouhodobě neudržitelné a stáhly by nás do spirály vysokých dluhů, protože tyto tzv. mandatorní výdaje jsou příliš vysoké a vytvářejí rozpočtový deficit i době hospodářského růstu. Nedávné zvýšení věku pro odchod do důchodu a zavedení poplatků ve zdravotnictví nestačí.

Politici by se také měli vyhnout zavedené praxi, kdy nakonec utratí víc peněz než si v rozpočtu naplánovali.

Češi ale nejsou v rámci Unie zdaleka jedinými hříšníky. Povolenou míru schodku příští rok překročí úplně všechny země kromě Bulharska.

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme