EU chce bojovat proti daňovým únikům. Ročně přichází o bilion eur

Evropská unie se chystá bojovat proti daňovým únikům. Pomoci má lepší sdílení informací například o příjmech fyzických i právnických osob. O návrhu se dnes debatovalo v Evropském parlamentu a zítra o něm budou jednat zástupci členských zemí na summitu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Z pohledu Evropské komise nejde o nic nového. Legislativu, která bojuje proti daňovým rájům a únikům, navrhuje opakovaně už od roku 2008.

Novinkou je ale to, že i členské státy se chtějí k této iniciativě konečně připojit.

Jak dnes v Evropském parlamentu prohlásil předseda komise José Manuel Barroso, je stále těžší říkat lidem, že si mají utahovat opasky, když ti nejbohatší neplatí prakticky žádné daně. A nejde jen o nějaké drobné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrhy Evropské komise v boji proti daňovým úniků přiblížil Ondřej Bouda

Odhaduje se, že ročně se na daních v celé EU nezaplatí bilion eur. To je pro srovnání dvojnásobek celkového schodku všech státních rozpočtů za loňský rok a šestinásobek ročního rozpočtu unie. Je to také víc, než sedmadvacítka zaplatila na zdravotnictví v roce 2008.

Současná legislativa celkem dobře kontroluje příjmy běžných občanů. Především proto, aby se zamezilo dvojímu zdanění a také se zajistilo řádné placení sociálního a zdravotního pojištění ve chvíli, kdy pracovní trh je mobilní a otevřený napříč Evropou.

Ale u těch nejbohatších, kteří mají příjmy třeba z investic, je to složitější. Příkladem z poslední doby jsou skandály francouzských a řeckých boháčů i politiků, kteří měli na tajných kontech ve Švýcarsku ulité desítky milionů korun.

Dlouhodobým problémem jsou i nadnárodní společnosti. Při dnešní rozpravě v Evropském parlamentu dával irský člen za příklad společnosti Apple, Google a Facebook, které ze svých zisků neodvádí ani procento daně. Vydělávají miliardy eur, ale zaplatí jen symbolické miliony.

Omezení daňových rájů by pomohlo i Česku

Kromě zmíněných návrhů se stupňuje tlak na daňové ráje. V tomto smyslu už napsal britský premiér David Cameron téměř výhružný dopis do různých britských teritorií, které jako daňové ráje fungují. Chce po nich větší transparentnost. Pod stejným tlakem jsou i Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Andorra, Monako a další.

Větší transparentnost v těchto zemích by pomohla i České republice. Právě ve zmíněných zemích a britských teritoriích se měly prát i peníze z Mostecké uhelné, jejíž bývalí manažeři teď čelí obvinění kvůli podvodné privatizaci u švýcarského soudu.

Ondřej Bouda, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme