EU chce být konkurenceschopnější

Evropa chce zvýšit svoji konkurenceschopnost. Jak na to, o tom diskutují ministři členských zemí Unie v Bruselu. Ty mimo jiné zajímá to, proč světu v této oblasti i nadále vládnou Spojené státy, alespoň podle žebříčku, který každoročně sestavuje švýcarská obchodní škola IMD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Z jejího šetření vyplývá, že EU má, co se konkurenceschopnosti týče, v první desítce zemí jen čtyři zástupce, a to Dánsko, Finsko, Švédsko a Nizozemsko. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Erika Geusse to není žádné překvapení, že se tak vysoko umístily právě tyto země:

Přehrát

00:00 / 00:00

O konkurenceschopnosti Evropské unie mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss.

"Jsou to ekonomiky, které dlouhodobě byly velmi vysoko v žebříčku konkurenceschopnosti. Navíc se jim vyhnuly problémy na finančních trzích v podobě krachu bank. Je také zajímavé, že dvě z těchto zemí nejsou v eurozóně a o všech čtyřech platí, že si v ekonomice pěstují silné stránky a eliminují slabé, které má každá ekonomika specifické."

Česko je v žebříčku IMD za rok 2009 na 29. pozici a je tak nejkonkurenceschopnější ze všech středo a východoevropských zemí. Podle Geusse jde o dobrý výsledek. Hned ale dodává ale, že by to mohlo být ještě lepší.

Na špici žebříčku konkurenceschopnosti je stále Amerika, i přesto že globální hospodářskou krizi odstartovaly právě její problémy. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu je to dáno velikostí americké ekonomiky:

"Je třeba si uvědomit, že Amerika je jednou z největších světových ekonomik a velikost ekonomiky eliminuje i to, že v Americe vznikly problémy na finančním trhu."

Geuss ale upozorňuje na to, že do budoucna se může situace změnit, protože současná opatření mohou konkurenceschopnost Ameriky dále oslabovat.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme