EU chce i během krize pomáhat chudým zemím

Evropská unie chce i přes hospodářskou krizi dodržet své závazky v oblasti pomoci chudým zemím. Shodli se na tom ministři sedmadvacítky zodpovědní za rozvojovou pomoc. Evropská komise ale vyjádřila pochybnosti, zda jsou země Unie k něčemu takovému skutečně ochotni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Evropská unie má za dva roky chudým zemím poskytnout skoro 70 miliard eur. Ministři dnes potvrdili, že tahle čísla platí i v době hluboké hospodářské krize.

Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel se ale obává, že některé země budou chtít v době problémů pomoc omezit: "Konstatuji, že některé členské státy nemají dost politické vůle a už dnes si připravují falešné argumenty, aby nemusely respektovat své závazky."

Komise navrhla, aby Unie některé peníze chudým zemím poskytla dřív než se zavázala. Členské země ale tohle uspíšení plateb zatím nepřijaly. Podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta o tom budou jednat na podzim.

Přečtěte si také:
EU chce navýšit pomoc rozvojovým zemím

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme