EU chce nalézt obrysy nového fungování světového finančního systému do 100 dnů

Evropská unie hledá společný postoj pro celosvětovou schůzku o řešení finanční krize. Na té zástupci 20 největších ekonomik planety sejdou příští sobotu ve Washingtonu. Společné stanovisko právě teď dohadují šéfové států a vlád Unie na mimořádném neformálním summitu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Francie předsedající tento půlrok Unii navrhla ostatním členským zemím několik principů, kterými by Evropa přispěla k vybudování nového pořádku světových financí.

Hlavním garantem stability finančního systému by měl být zreformovaný Mezinárodní měnový fond. Dalším z návrhů je rozšíření dohledu na všechny finanční instituce, včetně ratingových agentur.

I ty se totiž podceněním rizik při transakcích na finančních trzích na vzniku krize podílely. Podle francouzského návrhu by měl také vzniknout kodex chování manažerů finančních institucí, kteří by kvůli výkonnostním odměnám neměli přehlížet zvýšení rizika některých operací.

V předběžném návrhu toho, s čím by měla unie vystoupit ve Washingtonu, je i stanovená lhůta 100 dnů od listopadového summitu pro sestavení nového pořádku světových financí.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme