EU chce od Ruska záruky neopakování plynové krize

Ve Stockholmu se schází summit Evropské unie a Ruska, na kterém budou představitelé EU žádat od Ruska zejména záruky, že se nebude opakovat plynová krize jako letos v lednu. Stejné záruky bude EU žádat i na vrcholné schůzce s Ukrajinou 4. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemní plyn

Zemní plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

O ruském a ukrajinském ujištění mluvili ministři zahraničí Unie už na své schůzce v Bruselu. Podle ministra Jana Kohouta se opakování výpadků dodávek plynu letos v zimě nedá zcela vyloučit.

"Ta situace může nabrat jakéhokoliv směru. Takže nejásejme, buďme realisté. Podstatné pro nás je, aby Ukrajina i Rusko deklarovaly společnou vůli hledat řešení, aby nevznikl další obchodní spor, na který doplatí řada zemí EU," uvedl Kohout. Od Ruska i Ukrajiny přitom EU nečeká písemné záruky o nepřerušování dodávek, ale slib, že případné problémy se nebudou řešit zavřením kohoutků.

Moskevskou delegaci povede na summitu ruský prezident Dmitrij Medveděv. Dlouho přitom nebylo jasné, zda do Stockholmu přijede.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stockholmu se dnes schází summit Evropská unie-Rusko. Téma pro spolupracovníka ČRo ve Skandinávii Tomáše Sniegoně na Rádiu Česko.

"Ještě na konci října totiž Rusové hrozili úplným bojkotem setkání kvůli švédské kritice Ruska za válku v Gruzii i kvůli otálení Švédska se souhlasem s plynovodem North Stream z Ruska do západní Evropy. Po švédském souhlasu s plynovodem se však ruský postoj výrazně změnil," přiblížil pro Rádio Česko spolupracovník ČRo ve Skandinávii Tomáš Sniegoň.

Nový plynovod North Stream zvýší závislost sedmadvacítky na ruské energii. Unie má proto podle Sniegoně velký zájem na dosažení co nejvyšších záruk pro bezproblémové dodávky z ruské strany a vypracování co možná nejspolehlivějšího systému energetické bezpečnosti.

"EU chce za každou cenu zabránit tomu, aby se opakovaly události z letošního ledna, kdy na zhruba dva týdny zcela ustaly dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy kvůli sporům mezi Kyjevem a Moskvou. Právě tyto problémy se na zhoršení vztahů v minulosti také významně podepsaly," uvedl Sniegoň.

Kromě energetiky se na jednodenním summitu s Ruskem má mluvit také o obchodu, řešení hospodářské krize nebo o boji proti klimatickým změnám a možná i o problematice lidských práv

Pavel Novák, Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme