EU chce omezit daňové úniky umožněné bankovním tajemstvím

Evropská komise navrhuje omezit bankovní tajemství přetrvávající v některých zemích. Využívají jej totiž podvodníci, kteří se tak vyhýbají placení daní. Novely směrnic o spolupráci při vyměřování daní mají umožnit berním úřadům provádět kontroly na celém území Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Součástí nových pravidel by mělo být částečné zrušení bankovního tajemství. Má jít o případy, kdy si berní úřad určitého státu vyžádá v zahraniční bance informaci o situaci svého daňového poplatníka.

V jisté formě udržují bankovní tajemství před jinými státy kromě Švýcarska i členské země Unie - Belgie, Lucembursko a Rakousko. Pokud EU směrnici přijme, musely by ochranu klientů svých bank zrušit.

Směrnice by také měla dát daňovým kontrolorům stejné pravomoci, jaké mají doma, na území všech členských států. K přijetí této direktivy je ale třeba jednomyslný souhlas Rady ministrů Evropské unie. A ten nebude snadné získat.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme