EU chystá pomoc zelinářům postiženým panikou kolem EHEC

Jak pomoci pěstitelům zeleniny poškozeným aférou kolem nákazy bakterií EHEC. Hlavně o tom budou na mimořádně svolané schůzce jednat ministři zemědělství evropské sedmadvacítky v Lucemburku. Evropská komise má na jednání předložit návrhy opatření, která by mohla pěstitelům zeleniny pomoci. Ti často museli svou produkci vyhodit, protože obchody odmítaly jejich dodávku odebrat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování zeleniny v brněnské laboratoři.

Testování zeleniny v brněnské laboratoři. | Zdroj: Reuters

Ke svolání mimořádného jednání ministrů zemědělství se odhodlalo Maďarsko kvůli škodám, které napáchala panika kolem údajného původce nákazy bakterií EHEC. Prvotní zpráva německých úřadů sice mylně označila za zdroj nemoci španělské salátové okurky, ale dopad měla i na pěstitele v jiných zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK zemědělcům.mp3

O náhradu škody se hlásí například také francouzští zelináři. Maďarské pěstitele tvrdě zasáhl zákaz dovozu do Ruska uvalený na veškerou zeleninu z Unie.

V Unii se velice pečlivě hlídá, aby někdo nedostával nějakou nedovolenou státní pomoc na úkor jiných konkurentů v ostatních státech. Farmář může od státu získat podporu 7,5 tisíce eur v průběhu 3 let, taková pomoc se nemusí hlásit Evropské komisi. Dá se ale předpokládat, že všechny státy na takovou pomoc nebudou mít peníze.

Evropská komise chce proto navrhnout opatření, které by mohlo pomoci všem zemědělcům, kteří kvůli propadu na trhu se zeleninou utrpěli škodu.

Podle mluvčího eurokomisaře pro zemědělství Rogera Waita půjde o opatření, které se bude vztahovat nejen na členy výrobních svazů, ale na všechny farmáře. Členové sdružení producentů totiž mají už podle stávajících pravidel nárok na náhradu 5 procent hodnoty své úrody, kterou museli stáhnout z trhu.

Pavel Novák, Michaela Vydrová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme