EU domlouvá společný postup před summitem G20 v Pittsburgu

Evropa chce přesvědčit hlavní ekonomiky světa, aby trestaly banky vyplácející svým zaměstnancům přehnané prémie. Vyplývá to z návrhu komuniké, které by na závěr dnešního setkání měli schválit zástupci členských států unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Jak dále vyplývá z informací agentury AP, sedmadvacítka také hodlá prosazovat důslednější a skutečně celosvětovou koordinaci boje proti globálnímu oteplování a stále pokračující hospodářské krizi.

To vše Evropané chtějí příští týden společně prezentovat na summitu G20 v Pittsburgu. Švédsko předsedající Evropské unii svolalo dnešní summit proto, že chce sjednotit požadavky a návrhy, se kterými EU do Pittsburgu pojede.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání zemí Evropské unie před summitem G20 v Pittsburgu mluvil na Rádiu Česko náměstka ministra pro evropské záležitosti Marek Mora.

Na dnešním neformálním jednání se podle náměstka ministra pro evropské záležitosti Marka Mory dají očekávat spory ve dvou oblastech: "V případě regulace platu bankéřů se domnívám, že například zájmy Velké Británie jsou odlišné od zájmů Francie a Německa. I přesto ale doposud všechny zmíněné země vystupovaly jednotně."

Druhou oblastí, kde se dají očekávat rozepře je otázka, jak přistupovat k současné makroekonomické situaci. "Já si myslím, že politici budou mít snahu být optimisty a já bych jim to nezazlíval, protože vytvoření nálady na trhu je také důležité. Povedou se debaty o tom, jak rychle potom zavést strategii návratu k normálu. Zpět od velkých fiskálních stimulů a velmi expanzivní monetární politiky," vysvětluje Mora.

Hlavním cílem EU je uzavření dohody o liberalizaci světového obchodu

Podle agentury Reuters patří mezi hlavní cíle Evropy podpora obchodu a uzavření dohody o liberalizaci známé jako DOHA a spuštění plánu, který počítá s injekcí 250 miliard dolarů.

Náměstka ministra pro evropské záležitosti si myslí, že v tomto bodě bude Evropská unie jednotná: "To je dlouhodobý cíl EU. V tom bodě je Evropská unie už od začátku G20 naprosto jednotná. Tlačíme na liberalizaci světového obchodu a na dotažení katarského kola vyjednávání v rámci Světové obchodní organizace."

"Co se týče 250 miliard dolarů, tak to je něco, co se dohodlo už v Londýně a teď jde pouze o implementaci. Jsou to peníze pro světový obchod," dodává Marek Mora.

Právě větší liberalizace světového obchodu by mohla pomoci i české ekonomice. "Česká republika jako malá otevřená ekonomika z takových procesů profituje, a proto jsme velkým zastáncem takového přístupu," vysvětluje náměstka ministra pro evropské záležitosti.

EU chce prosadit i téma klimatických změn

Evropa má navíc nad rámec ekonomických témat snahu otevřít i téma klimatické změny. "Celá Evropská unie se zavázala i legislativně k velkému snižování emisí CO2. Pokud by k tomu ale nepřesvědčila i zbytek světa, tak by to bylo skoro zbytečné, protože dopad Evropy na globální oteplování je minimální," dodává Mora.

Podle něj je nutné přesvědčit i ostatní země, aby se nějakým způsobem k tomu závazku přidaly: "Je nutné abychom vytvořili strategické spojenectví s USA a společně postupovali vůči Číně, Indii, Rusku, Brazílii a dalším. Ve chvíli, kdy američané nebudou s námi, tak si myslím, že naše pozice bude v této oblasti velmi složitá."

Podle Mory je pravděpodobné, že pokud bude Evropská unie jednotná, podaří se jí v Pittsburgu prosadit většinu svých požadavků.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme