EU doporučuje Česku omezování rozpočtového deficitu

Rozpočtový schodek České republiky je příliš vysoký shodli se ministři financí Evropské unie v Lucemburku. Podle očekávání na něm rezortní kolegové Miroslava Kalouska schválili Evropskou komisí navržená doporučení, kterých by se mělo Česko držet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

O překvapení se nedá mluvit - český rozpočtový schodek v letošním roce podle původního závazku Prahy neměl překročit 3,3 desetiny procenta hrubého domácího produktu. Poslední odhad ministerstva financí ale mluví asi o 3,6 procenta a někteří ekonomové předpovídají ještě vyšší deficit.

Proto už několik měsíců připravovala Evropská komise návrh doporučení, která mají českému ministerstvu financí pomoci zavést větší rozpočtovou kázeň.

V prvé řadě doporučuje, aby v příštím roce deficit nepřesáhl 3 procenta. S tím už vládou schválený rozpočet počítá. Druhým doporučením je snížení schodku o tři čtvrtiny procentního bodu HDP v roce 2009. Tím třetím je, že by ve střednědobém horizontu - tedy v roce 2012 - neměl být deficit rozpočtu vyšší než 1 procento.

Ministr financí Kalousek už při letních návštěvách Bruselu dával jasně najevo, že s opatřeními ke snížení zadlužování státu souhlasí. jedním dechem dodával, že rozpočtový schodek musí česká vláda snižovat kvůli zodpovědnosti vůči vlastním občanům a ne proto, že to chce Brusel.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme