Vzniká největší zóna volného obchodu na světě. Z dohody mezi EU a Japonskem vytěží i Česko

Levnější japonská auta nebo hovězí maso a nové příležitosti pro české exportéry. To by podle Evropské komise měla přinést obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem. V platnost vstupuje o půlnoci japonského a ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského času. Nová dohoda vytvoří největší zónu volného obchodu na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery, export, přeprava

Nová obchodní dohoda odstraňuje téměř všechna cla. | Zdroj: Reuters

Obchodní dohoda se vztahuje na průmyslové i zemědělské výrobky a služby. Odstraňuje téměř všechna cla. Některá okamžitě – evropská vína nyní v Japonsku zlevní o desetinu, skončí také skoro třicetiprocentní cla na sýry. Jiná se budou odstraňovat postupně, například u aut to bude trvat sedm let.

Týká se třetiny světového HDP a 600 milionů lidí. Europoslanci schválili obchodní dohodu s Japonskem

Číst článek

Pokud jde o služby, dohoda otevírá trhy v telekomunikacích, dopravě nebo finančních službách. Více než padesát velkých japonských měst umožní evropským firmám účastnit se veřejných zakázek. A tendrům se otevřela také japonská železnice.

Přínos pro Evropu i Česko

Evropská komise odhaduje, že dohoda unijní ekonomice do roku 2035 přinese dodatečně v přepočtu 850 miliard korun. Výhody dohody ve svém video vzkazu vyzdvihl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker:

„Lidé v Japonsku a Evropě se k sobě v pátek přiblíží více, než kdy dřív. Dohoda dá spotřebitelům větší výběr a nižší ceny. Ochrání produkty jako tyrolský špek nebo hovězí Kóbe. Malým firmám dá šanci dosáhnout na nové trhy atd. Především ale ukazuje, že obchod, to nejsou jen kvóty a cla. Jde o principy a spravedlnost. Jsme oddělení tisíci kilometry, ale spojují nás přátelství a hodnoty.“

Evropská komise očekává, že dohoda podpoří i český export. Už teď do Japonska vyváží téměř tisícovka českých firem – například slad, sklo, chemikálie nebo stavebniny, což vytváří 18 tisíc pracovních míst.

Japonsko se také zavázalo chránit více než dvě stovky potravin s chráněným zeměpisným označením původu, mezi nimi také žatecký chmel a české pivo.

V omezeném režimu začíná platit také dohoda o strategickém partnerství, která se týká energetiky, výzkumu nebo společného boje proti klimatických změnám. K plné účinnosti je ale ještě třeba ratifikace v národních parlamentech.

Kromě toho EU a Japonsko ještě vyjednávají dohodu o ochraně investic. A zvlášť se také dohodly na vytvoření největší světové zóny ochrany dat.

Poslanci schválili obchodní dohodu CETA. Má pomoci i českému vývozu

Číst článek

Což v praxi znamená například to, že pokud český start-up vytvoří aplikaci do chytrého telefonu, která sbírá data podle unijních pravidel, může ji bez obav nabízet rovnou na japonský trh, protože Japonsko svá pravidla ochrany dat kompletně přizpůsobilo unijním.

Od roku 2011 má unie obchodní dohodu také s Jižní Koreou. Evropský export do této země se od té doby zvýšil o polovinu. Loni Evropská komise podepsala dohodu také se Singapurem a dokončila jednání s Vietnamem.

Obchodní smlouva CETA s Kanadou funguje v omezeném režimu rok a půl, ale stále ještě chybí ratifikace ve všech národních parlamentech. A k neúspěchům – selhal naopak pokus vytvořit ještě větší zónu volného obchodu se Spojenými státy.

Jednání o tzv. TTIP, tedy transatlantickém obchodním partnerství mezi USA a Evropou, zamrzla po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. EU a Spojené státy se ale chystají začít jednat o výrazně omezenější dohodě, který by mohla odstranit cla na průmyslové výrobky s výjimkou aut.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme